dinsdag, 14. december 2010 - 14:02

Proces Schipholbrand moet over

Amsterdam

De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat het proces tegen Ahmed al-J. opnieuw moet worden gevoerd.

De Libiër Al-J werd in 2009 schuldig bevonden aan het uitbreken van de Schipholbrand. Het hof achtte de verdachte echter niet aansprakelijk voor het overlijden van elf slachtoffers. De verdachte kreeg een gevangenisstraf van achttien maanden.

Bij de brand in het cellencomplex in 2005 op Schiphol-Oost kwamen elf mensen om het leven. Ahmed al-J. was daar ondergebracht als asielzoeker. De brand ontstond toen hij een sigarettenpeuk wegschoot, waarvan hij dacht dat die uit was. Korte tijd later werd hij wakker en stond zijn cel vol met rook.

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam vernietigd omdat het hof de afwijzing van het verzoek van de verdediging om een deskundige te benoemen om nader onderzoek te verrichten, ontoereikend heeft gemotiveerd. Het betreft een statistisch tegenonderzoek naar de vraag hoe groot de kans is dat een weggeworpen sigaret in de gegeven omstandigheden de oorzaak is van het ontstaan van brand. Volgens de Hoge Raad kan een dergelijk onderzoek van belang zijn bij het beantwoorden van de vraag of hier sprake was van opzettelijke brandstichting.

Daarnaast meent de Hoge Raad dat het hof zich ten onrechte onbevoegd heeft verklaard te oordelen over een wrakingsverzoek tegen de rechter-commissaris.

Gevolg van deze uitspraak
De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof ’s-Gravenhage om opnieuw te worden berecht en afgedaan.
Provincie:
Tag(s):