vrijdag, 22. oktober 2010 - 18:35

Proces Wilders moet helemaal opnieuw

Amsterdam

De wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam heeft het wrakingsverzoek van advocaat Bram Moszkowics toegewezen. Wilders krijgt een nieuw proces met andere rechters.

De aanleiding van het wrakingsverzoek was een artikel in dagblad De Pers van vrijdag 22 oktober. Hierin vermeldt de krant dat een rechter van het Hof, Tom Schalken, enkele dagen voor het proces met getuige-deskundige en arabist Hans Jansen heeft gedineerd en daar heeft gesproken over het proces tegen de PVV-leider. Volgens Moszkowicz is Schalken daarmee zijn boekje te buiten gegaan, hij had niet over zijn zaak mogen spreken en kan hebben geprobeerd de getuige te beïnvloeden.

Moszkowicz wraakt de rechters omdat zij het verzoek om getuige Jansen opnieuw te horen, niet meteen toewezen. De wrakingskamer onderschrijft de conclusie dat uitstel kan worden gezien als een afwijzing. Wilders heeft aangifte gedaan tegen Schalken. Hij beschuldigde hem van 'maffiapraktijken'.

Geert Wilders is blij dat hij " een nieuwe, faire kans" krijgt, nu zijn zaak over moet. Hij zei te hopen dat hij nu onbevooroordeelde rechters krijgt en hij bedankte zijn advocaat Moszkowicz. Die prees op zijn beurt de moed van de wrakingskamer om dit besluit te nemen.

De rechtbank benadrukt in een reactie dat de wrakingskamer niet zegt dat de rechtbank vooringenomen was, maar dat de vrees van Wilders daarvoor voorstelbaar was.

Moszkowics vind het wel jammer dat het zo gelopen is. Het kan nu nog maanden duren voordat de zaak-Wilders opnieuw voor de rechter komt. Maar Moszkowicz vindt ook dat er iets gewonnen is. „Wat we hebben gewonnen is dat we verder kunnen met rechters die niet de schijn van vooringenomenheid om zich hebben hangen.”
Provincie:
Tag(s):