woensdag, 3. november 2010 - 15:35

Proef mannenopvang verlengd

Amsterdam

In de afgelopen twee jaar meldden ruim 160 mannen zich bij de mannenopvang. ‘Om de ervaring en effecten op langere termijn verder te kunnen onderzoeken wordt de proef voortgezet tot eind 2011’, melden de G4 gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht woensdag.

Mishandeling mannen taboe
Halverwege 2011 wordt besloten of en zo ja hoe de mannenopvang structureel wordt voortgezet en gefinancierd. Dat vrouwen slachtoffer kunnen worden van huiselijk geweld is bekend. Maar dat mannen ook geestelijk of lichamelijk worden mishandeld, daar rust nog steeds een taboe op.

“Een plek waar ik tot rust kan komen en waar aandacht is voor de specifieke problemen waar wij mannen tegenaan lopen.” Ook mannen hebben behoefte om vanuit een veilige plek een nieuw leven te kunnen starten.

Daarom zijn er sinds 2008 op initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de G4-steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag nu in elke stad 10 opvangplaatsen waar iedere man uit Nederland die opvang nodig heeft en ernstig bedreigd wordt terechtkan.

In de eerste fase van de proef is gekeken naar de behoefte aan mannenopvang en vormen van geweld waar deze mannen mee te maken hebben. Het blijkt te gaan om eergerelateerd geweld, lichamelijke of geestelijke mishandeling, gedwongen prostitutie en slachtoffers van mensenhandel.

In de komende periode richt de proef zich op doorstroom uit de opvang, onderzoek van de effecten na uitstroom en op de mogelijke inzet van ambulante trajecten. Hiervoor is het convenant voor de proef verlengd en ondertekend door VWS en de nieuwe wethouders van de G4.

Steunpunt Huiselijk Geweld
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen voor hulp en advies contact opnemen met het Steunpunt Huiselijk Geweld op www.steunpunthuiselijkgeweld.nl of bellen naar telefoonnummer 0900 126 26 26 (5 ct per minuut).
Provincie:
Tag(s):