zaterdag, 2. januari 2010 - 10:03

Raddraaiers oudjaar nu al voor rechter

Rotterdam

In Rotterdam kwamen zaterdagmiddag vijf personen die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen voor de rechter. Dit meldden verschillende media.

Een van de mannen wordt ervan verdacht vuurwerk naar een ME'er te hebben afgeschoten. De andere vier worden verdacht van het bedreigen van hulpverleners en openlijke geweldpleging.

Rotterdam is de eerste grote stad die begint met het toepassen van supersnelrecht. Maandag volgen Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft op nieuwjaarsdag gewerkt om de zaken voor te bereiden.

Het plegen van ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling geldt als strafverzwarend; de eisen van het OM liggen dan gemiddeld 75 procent hoger. Wanneer sprake is van geweld tegen de politie, brandweer of ambulancepersoneel tijdens de jaarwisseling wordt de eis 150 procent hoger.

Minister Ter Horst vindt dat politie en hulpdiensten er alles aan hebben gedaan om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Ze noemt het " van de gekke" dat er zoveel politie moet worden ingezet rond Oud en Nieuw, zo meldt de NOS. De minister wil de relschoppers hard in hun portemonnee treffen. Mensen die zich dit jaar hebben misdragen zouden volgend jaar als ze weer in de fout gaan een boete moeten krijgen van 10.000 euro.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de minister, maar D66-leider Alexander Pechtold denkt dat strenge veiligheidsmaatregelen zoals die tijdens nieuwjaarsnacht zijn genomen juist één van de oorzaken is voor het toenemende geweld tegen hulpverleners, zo maakte NRC Handelsblad vandaag bekend. Volgens Pechtold kunnen zulke maatregelen provocerend werken.

Update
De 24-jarige man uit Hoek van Holland die vuurwerk naar ME'ers had gegooid is bij de supersnelrechtzitting veroordeeld tot twee maanden celstraf en vier maanden voorwaardelijk. Dit meldt RTV-Rijnmond.

Een tweede persoon heeft een voorwaardelijke celstraf van twee weken gekregen, een werkstraf van vijftig uur en een boete van vijftig euro, vanwege het beledigen en bedreigen van een agent.

Een derde verdachte is veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, waarvan vijftig voorwaardelijk. Hij heeft bij de jaarwisseling een veiligheidscamera en een ruit van een sporthal vernield.

Naast de straffen hebben de mannen bij de volgende jaarwisseling alvast huisarrest gekregen. De mannen moeten dan tussen 22.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's morgens binnenblijven.

De vuurwerkgooier, die ontkende, krijgt bovendien een proeftijd van twee jaar. Hij gaat in hoger beroep.
Een vierde zaak werd door de rechter aangehouden.
Provincie:
Tag(s):