dinsdag, 28. december 2010 - 20:17

Rechercheurs nemen postbus in beslag

Amsterdam

Rechercheurs van Bureau Financieel Economische Recherche hebben, met toestemming van de officier van justitie, maandag 27 december een postbus in beslag genomen na tientallen meldingen van poging tot oplichting.

In de postbus zaten honderden reacties op een professioneel uitziende oplichtingsbrief die begin december uit naam van netbeheerder Liander in de hele regio werd verspreid.

In de brief werd bewoners een vergoeding in het vooruitzicht gesteld als ze hun telefoonnummer, rekeningnummer en handtekening opgaven. Met deze gegevens kunnen criminelen heel eenvoudig – uit naam van iemand anders – een bankpas aanvragen, zichzelf machtigen voor een bankrekening of een telefoonabonnement afsluiten.

Ga zorgvuldig om met persoonsgegevens
Deze vorm van identiteitsfraude valt te voorkomen door zeer terughoudend te zijn met persoonlijke gegevens. Aangezien bedrijven en instellingen deze klantgegevens zelf in bezit hebben, zullen ze hier praktisch nooit via een brief om vragen. Bij twijfel is het verstandig om eerst te bellen met algemeen beschikbare informatienummers, via kanalen waarvan men zeker weet dat ze betrouwbaar zijn zoals afschriften en officiële websites.
Provincie:
Tag(s):