donderdag, 25. november 2010 - 9:59 Update: 08-07-2014 1:01

Regering wil verplichte clubcard zo snel mogelijk afschaffen

(Elf Voetbal) Clubs bieden hem al regelmatig gratis aan. Maar het einde is in zicht. Als het aan de regering ligt, wordt de verplichte clubcard afgeschaft.

Dat is een gevolg van de invoering van de nieuwe voetbalwet, die na jaren voorbereiding eindelijk door de Eerste Kamer is aangenomen en ingevoerd gaat worden. Die biedt volgens de betrokkenen genoeg aanleiding om mogelijke relscheppers aan te pakken. De PVV ziet daarom de clubcard het liefst zo snel mogelijk verdwijnen en ook de KNVB zou volgens een woordvoerster het liefst zien dat de kaart uiteindelijk overbodig wordt.

VVD, CDA en PvdA staan sympathiek tegenover het voorstel van de PVV, meldt De Telegraaf. Ze benadrukken wel dat ze eerst willen zien of de voetbalwet genoeg oplevert. Ook moeten de clubs zich inspannen om de veiligheid te garanderen, vóór er een besluit komt over de toekomst van de clubcard. Die clubcard, die 429.000 houders kent, is een persoonlijke toegangskaart. Via de kaart kunnen relschoppers buiten de deur worden gehouden.

Het voetbal is echter voor iedereen, meent PVV-Kamerlid Richard de Mos. "Welwillende mensen zijn nu de dupe van de strenge regels rondom wedstrijden. Tegelijkertijd zitten de stadions lang niet altijd vol en zijn bijvoorbeeld de spreekkoren helemaal niet afgenomen," vertelt de politicus in het landelijke dagblad. De Mos denkt dat de voetbalwet burgemeesters en justitie genoeg bevoegdheden biedt om preventief in te grijpen tegen gewelddadige supporters. Zo kunnen ze een gebiedsverbod of meldplicht krijgen.

"Wij vinden zelfs dat deze wet nog strenger had gemogen, met langere straffen en stadionverboden. Het is een slap aftreksel van de Britse wetgeving. Daar pakken ze zelfs je paspoort af als je over de schreef gaat", aldus De Mos. De VVD is 'teleurgesteld' dat burgemeesters en korpsbeheerders nog te weinig gebruikmaken van de voetbalwet. Verder dienen de clubs volgens de liberalen zelf meer maatregelen te nemen.

"Je zou willen dat er geen clubcards meer nodig zijn en ze het liefst afschaffen", stelt een zegsvrouw van de KNVB in De Telegraaf. "Want een kleine groep relschoppers maakt het een grote groep voetballiefhebbers nu knap lastig."
Categorie:
Tag(s):