woensdag, 29. september 2010 - 23:59

Regionaal Vuurwerkteam Politie weer actief

Noord- en Oost-Gelderland

Voor het tiende jaar op rij is het Regionale Vuurwerkteam van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland ook dit jaar gestart met haar werkzaamheden. Een speciaal rechercheteam van acht rechercheurs doet, in de aanloop naar de jaarwisseling, onderzoek naar overtredingen van de vuurwerkwetgeving.

In het bijzonder de invoer, de handel en opslag van partijen illegaal (niet goedgekeurd) vuurwerk door particulieren, krijgen van dit rechercheteam volop de aandacht. De politie hoopt met de opsporingsactiviteiten en de inbeslagname van partijen illegaal vuurwerk een bijdrage te leveren aan een veiliger nieuwjaarsviering en het terug-dringen van letselongevallen door illegaal vuurwerk.

Jaarlijks vinden er altijd nog persoonlijke ongelukken met ernstige verwondingen plaats, waarbij niet zelden gevaarlijk illegaal vuurwerk een rol speelt. Ook verleden jaar zijn bij het experimenten met vuurwerk gewonden gevallen.

Ook de aangerichte schade door het afsteken van het doorgaans extra zwaar vuurwerk in de vorm van lawinepijlen, nitraatbommen, Chinese rollen, flowerbeds enz. is ieder jaar zeer aanzienlijk. Het schadebedrag voor particulieren, bedrijven en overheden is enorm.

Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonbuurten of andere niet veilige plekken worden opgeslagen een gevaar voor omwonenden.

Vorig jaar werd er in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland zo’n 16.500 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen en werd tegen 22 verdachten proces-verbaal opgemaakt. In 2008 ging het om 8000 kilo en in 2007 was dit 3600 kilo. In 2006 werd maar liefst 22.100 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen. In 2005 ging het om ruim 10.000 kilo’s en in 2004 in totaal ongeveer 8.000 kilogram.
Provincie:
Tag(s):