donderdag, 30. september 2010 - 20:28

Restauratie Perrydok Vlissingen van start

Vlissingen

Na een meervoudige onderhandse aanbesteding, heeft de gemeente Vlissingen deze week opdracht verstrekt aan Heijmans Beton- en Waterbouw BV uit Rosmalen, om de restauratie van het dok van Perry te verzorgen.

Het werk kan al voor eind oktober beginnen. Naar verwachting zal de oplevering dan rond mei 2011 plaatsvinden.

Het aangenomen werk omvat de restauratie van het (in metselwerk en natuursteen uitgevoerde) dokhoofd, het herstel van de houten vloer en wanden van het dok, de aanleg van een bemalingsinstallatie voor het droogzetten van het dok en het vrijgraven en uittillen van de aanwezige schipdeur. In 2009 werd de kade van de dokhaven al vernieuwd, ter voorbereiding op deze restauratie van het Dokje.

Het dok dateert uit 1705 en is het eerste droogdok op het vaste land van Europa en het oudste droogdok van Nederland. Het is begin 18e eeuw gebouwd voor het onderhoud van oorlogs- en linieschepen van de marine. In 1834 werd het sluishoofd volledig vernieuwd en de oude sluisdeuren werden vervangen door een schipdeur. Ook werd het dok vergroot en de houtconstructie hersteld en aangepast.

Het dok is echter in 1974 gedempt t.b.v. de bouw van een bedrijfshal voor de toenmalige Scheldewerf. De gemeente wil nu het dok van Perry dusdanig restaureren, dat het weer in gebruik kan worden genomen. Het gaat het hart vormen van nieuwbouwplan Bestevaêr in het Scheldekwartier.
Bestevaêr ligt tegen de binnenstad van Vlissingen aan en ademt de maritieme sfeer van statige panden en oude schepen. De restauratie van de schipdeur wordt nog apart aanbesteed.

Voor de restauratie van het Perrydok heeft de gemeente Vlissingen een Europese subsidie ontvangen van € 500.000. De Europese subsidie is verkregen in het kader van project ROI (Revitalisering Oude Industriehavens). Dit project wordt gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg IV A. Naast Vlissingen en de stad Gent, die het project ROI leidt, nemen ook de steden Antwerpen, Hasselt, Leuven en Oostende uit Vlaanderen en Roermond en Tilburg uit Nederland aan de samenwerking deel. Tijdens het project, dat loopt tot juni 2011, wisselen de steden kennis en ervaringen uit over de herontwikkeling van voormalige havens, waaronder het Vlissingse Scheldekwartier.
Provincie:
Tag(s):