zondag, 21. februari 2010 - 15:05

Reuselse kerkgangers krijgen geen communie wegens homodemonstratie

Reusel

In de Kerk O.L.Vr. Tenhemelopneming in Reusel hebben de parochianen die zondag de vroege mis bijwoonden geen communie gekregen. Pastoor Luc Buyens deed dat in overleg met het bisdom in Den Bosch, omdat enkele homoseksuelen naar Reusel waren afgereisd om te zien of zij wel de hostie konden krijgen.

Buyens kwam vorige week in opspraak omdat hij het sacrament weigerde aan de homoseksuele carnavalsprins Gijs d'n Urste. Volgens de pastoor is "De heilige communie een eerbiedwaardige gelegenheid en geen gebeuren dat voorwerp voor demonstratie kan zijn". Na die verklaren stonden een aantal aanwezige homoseksuelen, waaronder Henk Krol van de GayKrant, op en verlieten de kerk.

Ook het homoseksuele Nuenense PvdA-raadslid Dick Boonman was "buitengewoon teleurgesteld" over de houding van de pastoor. Hij gaf aan dat hij het heel erg vond voor de parochianen dat hen de communie ontzegd is. Henk Krol zei tegen de aanwezige pers dat "wij voortdurend tegen een jongere generatie zeggen dat imams een verkeerde invloed kunnen hebben op hun gelovigen. Dit soort priesters hebben dat ook en dat is jammer".

Ook sommige parochianen konden zich niet vinden in de houding van de pastoor. Een van hen zei dat het niet aan de pastoor is om te bepalen aan wie de communie wordt uitgereikt. "En als God het daar niet mee eens is, dan moet die maar straffen".

Buyens kan zich overigens niet in de kritiek herkennen en gaf aan te handelen met de regels van de kerk. Hij voelt zich gesteund door het bisdom in Den Bosch. Ook in zijn mis verklaarde hij dat homoseksualiteit een zware zonde is.

Zojuist maakt Omroep Brabant bekend dat tijdens de mis een homoseksuele man is aangehouden. De homoseksuele parochiaan werd gearresteerd toen alleen de pastoor en enkele voorgangers de hostie kregen. Hij liep naar voren om enkele woorden te spreken, maar werd door een agent in burger gearresteerd en in de boeien geslagen. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.
Provincie:
Tag(s):