maandag, 9. augustus 2010 - 10:57

Rick Nieman heeft mooiste stem van Nederland

Huizen

Rick Nieman - nieuwslezer van het RTL Nieuws - heeft de mooiste stem van Nederland.

Na een spannende strijd tussen RTL-presentator Robert ten Brink en acteur Thom Hoffman - eindigde Nieman als eerste in het onderzoek naar de mooiste stem van Specsavers Audiciens. Saillant detail is dat Sacha de Boer - wiens stem een jaar eerder als mooiste werd bestempeld - deze eretitel overdraagt aan haar echtgenoot.

Ruim 500 Nederlanders luisterden naar tien geanonimiseerde geluidsfragmenten van bekende Nederlanders. Deze shortlist kwam voort uit een veel grotere lijst van bekendheden. De Stem van Rick Nieman werd prettiger en duidelijker ervaren dan die van andere bekende Nederlanders, wat na een nek-aan-nek-race uiteindelijk de doorslag gaf.

Op de tweede plaats eindigde Robert Ten Brink, gevolgd door Thom Hoffman. Musicalster Chantal Janzen behaalde een eervolle vierde plaats en behaalde de hoogste score onder vrouwelijke BN’ers.

“Niet alleen een prettig en duidelijk stemgeluid, maar ook helderheid, intonatie en klank. dragen bij aan een positieve luisterervaring. Wij weten als aanbieder van hoortoestellen als geen ander hoe belangrijk het is dat iemand een duidelijke stem heeft. Als de stem daarbij ook nog mooi en helder is en wordt gecombineerd met duidelijk taalgebruik, zoals Rick Nieman doet, zorgt het er voor dat ook bij slechthorende mensen de boodschap beter overkomt”, zegt woordvoerder Mandy Crooij van Specsavers.

“Rick Nieman heeft een heel herkenbaar stemgeluid dat door veel Nederlanders hoog wordt gewaardeerd. Zij ervaren zijn rustige stem en heldere uitspraak als prettig, rustgevend en duidelijk”, aldus Crooij. Ook Robert ten Brink en Thom Hoffman scoren hoog op deze kenmerken.

Hoffman is een nieuwkomer in de top tien, die dit jaar met stip binnenkomt op de derde plaats. Opvallend is dat zijn stemgeluid vooral goed scoort onder mensen van 60 jaar en ouder. Het stemgeluid van Nieman kwam desondanks met een nipte voorsprong als mooiste uit de bus. Crooij: “Wellicht komt dit doordat zijn stem als nieuwslezer dagelijks in veel huiskamers te horen is en voor veel mensen erg vertrouwd is. Bovendien is opvallend dat vooral vrouwen gecharmeerd zijn van stemgeluid.”

Stem als handelsmerk
Voor zangers en DJ’s is hun stem hun belangrijkste instrument. Zowel de spreekstem van Marco Borsato als Ilse de Lange zijn op hun kwaliteit beoordeeld. Borsato weet nog steeds veel mensen te ontroeren en in het hart te raken met zijn gevoelige stem en staat op de vierde plaats. De karakteristieke stem van Ilse de Lange eindigt op plaats zes. Edwin Evers stijgt in de top tien. Eindigde hij vorig nog als achtste op de ranglijst, dit jaar klom hij op naar een gedeelde vierde plaats. Een eervolle positie, aangezien hij ook dit jaar de enige bekende radio DJ is die de shortlist heeft gehaald.

Opvallend is dat Humberto Tan - vooral herkenbaar door zijn enthousiaste stemgeluid - is gedaald van een tweede naar een zevende plaats. Ook onder de vrouwelijke BN’ers vond een wisseling van de wacht plaats. Zo maakt Wendy van Dijk dit jaar geen deel uit van de Top 10 en staat Chantal Janzen op nummer vier.
Provincie:
Tag(s):