vrijdag, 24. december 2010 - 11:13

Ridders Militaire Willems-Orde overleden

Den Haag

Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde mevrouw Brunita Josepha (Jos) Mulder-Gemmeke is afgelopen maandag op 88-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Den Haag.

Ze wordt 27 december met uitgebreid militair ceremonieel begraven. Deze taak neemt 17 Pantserinfanteriebataljon van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot voor zijn rekening. Vorige week vrijdag is ook ridder Militaire Willems-Orde der 4e klasse Hendrik (Henk) Geert de Jonge begraven in het Rotterdamse Oud-Kralingen. Hij overleed 12 december.

Mevrouw Mulder-Gemmeke en Koningin Wilhelmina waren de enige vrouwen die ooit de Militaire Willems-Orde mochten ontvangen. Mevrouw Mulder-Gemmeke werd op 22 juli 1955 benoemd tot Ridder (4e klasse) in de Militaire Willems-Orde voor haar verzetswerk. Zo was zij een van de oprichters van het illegale blad ‘Je maintendrai’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook verzorgde ze herhaaldelijk transporten van radiozenders en andere middelen vanuit Engeland naar verzetsgroepen in Nederland.

Geheim agent
Tijdens het vervoer per fiets van in haar kleding verstopte microfilms naar Brussel begaf de verzetsstrijdster zich door vijandelijke linies. Daarbij werd ze beschoten, maar wist het er levend vanaf te brengen. De films waren bestemd voor de Nederlandse spionagedienst in Londen. Na een opleiding tot geheim agent in Londen, werd mevrouw Mulder-Gemmeke 10 maart 1945 bij Nieuwkoop per parachute gedropt door een bommenwerper. Bij de landing viel ze in de ijskoude nacht in een sloot en liep permanente rugschade op. Verzetsmensen wisten haar te redden, maar ze liep wel een infectie op.

De heer De Jonge
De heer De Jonge ontving zijn Militaire Willems-Orde op 7 oktober 1948. De Jonge, die na de KMA in 1938 werd bevorderd tot tweede luitenant bij het Regiment Kustartillerie, was Engelandvaarder en richtte de spionagegroep Albrecht op. Ook stimuleerde hij anderen om dergelijke groepen op te zetten. Op 1 september 1943 werd hij in de Pyreneeën opgepakt. In Duitsland belandde hij in verschillende gevangenissen en concentratiekampen tot de bevrijding in 1945.

Militaire Willems-Orde
Met het overlijden van mevrouw Mulder-Gemmeke en de heer De Jonge, zijn er nu nog slechts 6 Nederlandse ridders Militaire Willems-Orde: Frits den Ouden (1914), Albert Hoeben (1920), Cornelis Pieter van den Hoek (1921), mr. Pierre Louis baron d’ Aulnis de Bourouill (1918), Giovanni Hakkenberg (1923), Marco Kroon (1970) en de Amerikaan Edward Simons Fulmer (1919).
Provincie:
Tag(s):