donderdag, 28. oktober 2010 - 17:22

Rooftassen verboden in Weert

Weert

In Weert geldt vanaf 21 oktober 2010 een verbod op rooftassen. Dit heeft de gemeenteraad besloten op initiatief van de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) binnenstad Weert. Het rooftassenverbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening van Weert. Gemeentelijke opsporingsambtenaren en de politie kunnen vanaf nu personen die een dergelijke rooftas bij zich hebben, aanhouden.

Winkeldieven gebruiken een rooftas om ongemerkt langs detectiepoortjes van winkels te komen. Een rooftas is een tas die voorzien is van metaalfolie of andere middelen. Dit zorgt ervoor dat een detectiepoortje niet kan waarnemen dat er een gestolen voorwerp in de tas zit. Daarmee is de tas een sluw hulpmiddel voor het plegen van winkeldiefstal.

Het verbod op rooftassen is één van de maatregelen die voortkomt uit de werkgroep KVO. Ondernemers spelen zelf een belangrijke rol bij het tegengaan van winkeldiefstal. Het groeten van de klant bij binnenkomst blijkt bijvoorbeeld goed te werken tegen winkeldiefstal. Verder kunnen winkeliers een gratis veiligheidsscan van de winkel laten maken. Daarnaast zet de werkgroep KVO regelmatig een nepdief in om de bewustwording bij ondernemers en personeel te vergroten. Ook doen veel ondernemers mee met het project collectief winkelverbod: iemand die twee keer een winkeldiefstal heeft gepleegd, krijgt een verbod opgelegd voor alle deelnemende winkels.
Provincie:
Tag(s):