woensdag, 24. november 2010 - 11:51

Rover: Opheffen van ProRail is een goed idee

Reizigersvereniging Rover is zeer te spreken over het idee van de Tweede Kamer om ProRail op te heffen.

Het spoor gaat al jarenlang gebukt onder storingen, daarnaast heeft ProRail grote blunders gemaakt die te voorkomen waren geweest. Volgens Rover zou de kwaliteit van het spoorvervoer er op vooruit gaan wanneer ProRail niet meer voor het spoorbeheer verantwoordelijk is.

De Telegraaf meldt op woensdag 24 november dat een meerderheid van de Tweede Kamer ProRail wil ontmantelen. Na de problemen van de afgelopen winter en het drama rond Utrecht centraal is het vertrouwen tot een dieptepunt gezakt. Terecht, volgens Rover, want deze grote problemen hadden voor een groot deel voorkomen kunnen en moeten worden.

Na een grote computerstoring op Utecht Centraal in 2006 beloofde ProRail aan minister Peijs dat het nieuwe back-up systeem zou zorgen dat het bedienen van seinen en wissels vanuit iedere locatie mogelijk is<1>. Als dit goed was uitgevoerd, had de brand op Utrecht Centraal geen effect gehad op lokale relaisschakelingen van Gouda, Alphen a/d Rijn, Ede-Wageningen en Geldermalsen. Ook uit 2006 stamt de opdracht aan ProRail om de wisselverwarming te verbeteren. Het niet nakomen hiervan zorgde voor de slechte winterprestaties vorig jaar.

Maar naast deze blunders wordt het spoor voortdurend geplaagd door sein- en wisselstoringen. “Veel mensen kijken NS aan als ze vertraging hebben”, weet Rover, “terwijl dit in feite voor een groot deel te wijten is aan ProRail”. Rover hoopt dat het spoorvervoer er kwalitatief op vooruit gaat door ProRail te ontmantelen.

Rover vindt het een goede zaak dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt en hoopt dat het spoorbeheer wordt ondergebracht bij een servicegerichte organisatie die het reizigersbelang voorop stelt. Rover verwijt ProRail al jaren geen oog te hebben voor service en reizigersbelang.
Provincie:
Tag(s):