woensdag, 24. november 2010 - 17:31

Ruim 20 bomen aan Brunssumse Vijverlaan gekapt

Brunssum

De gemeente Brunssum gaat 24 zieke bomen aan de Vijverlaan kappen. Het betreft 23 platanen en één esdoorn. De bomen zullen worden vervangen door 21 nieuwe bomen, zogenaamde tulpenbomen. Kap en herplanting zullen, afhankelijk van de vorst, plaatsvinden in februari en maart 2011.

Een boomtechnisch onderzoek heeft aangetoond dat verreweg de meeste platanen aan de zijde van de woningen aan de Vijverlaan zijn aangetast door de platanenziekte Massaria en door schimmel. Beide aandoeningen zorgen voor houtrot in de stam en de takken. In het verleden is om deze reden door de gemeente al preventief gesnoeid. Om te voorkomen dat de bomen een gevaar worden voor hun omgeving, is nu besloten de platanen aan de kant van de woningen tussen het Lindeplein en de Tolenhof helemaal te rooien.

Doorgaans worden in dergelijke gevallen de bomen aan beide zijden gerooid en vervangen door jonge bomen. In de Vijverlaan zijn de bomen aan de overzijde (vijverkant) echter niet aangetast omdat de bomen daar meer ruimte hebben om door te wortelen en om die reden vitaler zijn. Omdat de schatting is dat deze bomen nog vele jaren mee kunnen, en mede vanwege hun beeldbepalend karakter, is besloten om ze te handhaven.
Provincie:
Tag(s):