dinsdag, 16. november 2010 - 13:07

Ruim elfhonderd banen weg bij jeugdgevangenissen

Den Haag

Zes Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) moeten de komende jaren buiten gebruik worden gesteld als gevolg van de daling van de instroom van jeugdige delinquenten. Hierdoor verdwijnen ruim elfhonderd banen.

De maatregel is nodig om de grootschalige leegstand in de inrichtingen terug te dringen en tegelijkertijd de kwaliteit van de behandeling en begeleiding van de jeugdigen te waarborgen. De kosten van de leegstand bedragen nu zo’n 100 miljoen euro per jaar. De onderbezetting van de JJI’s is het gevolg van een forse daling van de strafrechtelijke instroom sinds 2005. Door de inrichtingen nu alleen buiten gebruik te stellen, kunnen ze opnieuw worden ingezet indien de instroom weer fors toeneemt.

Dat staat in het Capaciteitsplan Justitiële Jeugdinrichtingen dat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het vorige kabinet had de Tweede Kamer in juli toegezegd met voorstellen te komen om de grootschalige leegstand in de JJI’s terug te dringen. Sinds 2009 wordt een groot deel van de plaatsen in JJI’s niet gebruikt. Op dit moment staat meer dan 45 procent van de beschikbare plaatsen leeg.
Provincie:
Tag(s):