dinsdag, 19. oktober 2010 - 17:23

Russische bommenwerpers vliegen Nederland binnen

Leeuwarden

Twee F-16´s zijn dinsdagmiddag vanaf Vliegbasis Leeuwarden opgestegen om twee Russische Bear T-95 vliegtuigen te onderscheppen.

De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken. Luchtgevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F-16´s opdracht om supersoon richting de Bears te vliegen. Voorafgaand hielden al Deense en vervolgens Engelse jachtvliegtuigen de Russen in de gaten.

De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen bleven de Bears volgen totdat de Russische vliegtuigen noordwest van Leeuwarden richting Engels luchtruim vlogen en het gebied verlieten. De QRA van de Britse Royal Airforce heeft vervolgens wederom de begeleiding overgenomen.

Het is nog onbekend waarom de Russische toestellen zonder identiteit door het luchtruim begeven. Ook is hun eindbestemming niet bekend.

Het is goed mogelijk met deze actie de Russen willen zien hoe scherp het Westen reageert. Volgens Defensie gebeurt dit wel vaker.
Provincie:
Tag(s):