donderdag, 9. september 2010 - 19:15

Rutte maakt zich geen zorgen om speech Wilders

Den Haag

Na afloop van een nieuw onderhoud met informateur Herman Tjeenk Willink zei VVD-leider Mark Rutte dat hij zich geen zorgen maakt over de speech die PVV-leider Geert Wilders zaterdag gaat houden bij Ground Zero in New York.
Dit melden verschillende media donderdag.

Wilders zal daar zaterdag aanwezig zijn om te protesteren tegen de bouw van een islamitisch centrum op enkele straten van Ground Zero. De VVD-leider heeft op het moment van de speech een etentje bij vrienden en zal zeker geen tv kijken. Over de toespraak van Wilders zegt Rutte dat 'we er een beetje ontspannen mee moeten omgaan.' Hij wil niet elke keer dat Wilders in het openbaar spreekt 'aan de buis gekluisterd zitten.' 'Dat ga ik niet doen', aldus Rutte.

Rutte denkt niet dat de speech invloed zal hebben op de coalitiegesprekken.
Hij zei dat hij met Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen eind juni al heeft geconstateerd dat VVD en CDA het fundamenteel oneens zijn met de PVV over de islam. Volgens hem en Verhagen is het een religie, volgens Wilders een politieke ideologie.

Dat verschil hebben ze geaccepteerd, net zo goed als dat vrijheid van meningsuiting betekent dat Wilders mag zeggen wat hij vindt. Als het nodig is zal Rutte ''hard afstand van nemen'' van uitspraken van Wilders.

Maar alles is volgens Rutte nu gericht op een 'snelle doorstart' van gesprekken over een rechtse samenwerking.
Provincie:
Tag(s):