vrijdag, 19. november 2010 - 20:44

Samen fietsverlichting aan in de donkere dagen

Zeeland

Vanaf maandag 22 november a.s. zetten het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF, onderdeel van de Provincie Zeeland) hun 'overvalteams' weer in tijdens de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne.

De overvalteams gaan net als in voorgaande jaren in de vroege ochtenduren op pad om in de hele provincie fietsers te belonen die een goed werkend voor- en achterlicht hebben. Het gebruik van losse lampjes is ook toegestaan.

Fietsers die de juiste verlichting gebruiken, ontvangen van de 'overvallers' een KansLichtKaart. Met de kaart maken ze kans op een mooie prijs: een cadeaubon van Vero Moda of Jack & Jones. Om mee te dingen naar één van de prijzen dient de unieke code op de KansLichtKaart te worden geactiveerd op www.vakerveiligfietsen.nl.

Is de fietsverlichting niet in orde? Dan krijgt de fietser een waarschuwing en een verzoek om de verlichting bij de dichtstbijzijnde rijwielzaak te laten repareren. De fietsers zonder juiste verlichting krijgen van de overvallers een 'helaas-kaart': geen kans op een prijs, maar wel informatie over kortingsacties bij Zeeuwse rijwielhandelaren voor het repareren of aanschaffen van nieuwe fietsverlichting. Verlichten ze daarna hun fiets wél op de juiste manier, dan ontvangen ze van de rijwielhandelaren alsnog een KansLichtKaart.

In het kader van de campagne zijn ook posters opgehangen op opvallende locaties: scholen, dorpshuizen, langs fietspaden et cetera, om fietsers te herinneren aan het belang van het voeren van (de juiste) fietsverlichting.

Dit jaar is het thema van de Zeeuwse fietsverlichtingscampagne Samen aan! De donkere, winterse dagen zijn weer aangebroken. Voor veel mensen een gezellige periode die ze doorbrengen met familie en vrienden. Het is ook een periode waarin we buiten extra moeten oppassen, omdat het snel donker is en het ook glad kan zijn. Het is dan belangrijk dat je goed zicht op de weg hebt en ook goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Zet ze daarom 'samen aan', je voor- en achterlicht.

Op welke locaties in Zeeland de overvalteams precies in actie komen, blijft een verrassing. Het zijn in ieder geval 33 verschillende plekken waar veel fietsers komen, zoals fietspaden en rondom scholen. De locaties worden opgegeven door de 13 gemeenten in Zeeland en de waterschappen. Vaker Veilig Fietsen financiert één inzet in iedere gemeente, de overige inzetten worden bekostigd door de gemeenten en de waterschappen.

De acties van het overvalteam staan vooral in het teken van het belonen van goed gedrag. Ook is het een waarschuwing, want er wordt samengewerkt met politie. Agenten zullen enkele dagen na het bezoek van het overvalteam op de locaties aanwezig zijn om te controleren op de fietsverlichting en indien nodig boetes uit te delen.

Het overvalteam is een onderdeel van het project Vaker Veilig Fietsen. Dit is een initiatief van het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Vaker Veilig Fietsen heeft als doel om mensen te stimuleren vaker te gaan fietsen zonder dat dit leidt tot toename van het aantal verkeersongevallen.
Provincie:
Tag(s):