woensdag, 3. november 2010 - 12:32

Schipper breekt rug na rammen brug in Groningen

Zuidhorn

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is woensdag in de provincie Groningen een onderzoek gestart na twee ongevallen waarbij binnenvaartschepen tegen een brug voeren. ‘Bij een van de ongevallen heeft een 28-jarige schipper vermoedelijk zijn rug gebroken’, meldt het KLPD woensdag.

Op het Van Starkenborgh Kanaal bij Zuidhorn , omstreeks 02.00 uur vannacht, voer een leeg binnenvaartschip met de stuurhut tegen de onderkant van de verkeersbrug. De stuurhut werd compleet vernield en de 28-jarige schipper die in de stuurhut aan het roer zat, raakte zwaargewond en heeft vermoedelijk zijn rug gebroken.

Een tweede opvarende die zich ook in de stuurhut bevond kon zich net op tijd in veiligheid brengen door plat op een bank te gaan liggen. De zwaargewonde schipper is naar het UMCG overgebracht. Volgens de Waterpolitie van het KLPD concentreerde de schipper zich vermoedelijk volledig op het op koers houden van zijn schip omdat dit, door de stormachtige wind die dwars op zijn schip blies, nogal lastig was.

Stuurhut te hoog
Daarbij is hij waarschijnlijk vergeten dat zijn stuurhut te hoog stond. Het schip ligt nog afgemeerd bij de brug maar zal ter reparatie door een duwboot naar een scheepswerf te Werkendam worden gevaren.

Aanvaring brug bij Hoogkerk
Omstreeks 07.45 uur raakte een binnenvaartschip de zijkant van de Kinderverlatenbrug over het Aduarderdiep bij Hoogkerk. Daarbij raakten onderdelen van de brug beschadigd. De brug, een hefbrug, stond bij het ongeval open en kon korte tijd niet naar beneden.

Inmiddels is de brug weer naar beneden en kan het verkeer weer over de brug. Het schip kwam uit de richting Hoogkerk en wilde het Aduarderdiep opdraaien. Direct na de scherpe bocht bevindt zich de brug.

Door vermoedelijk een combinatie van omstandigheden als wind en een voor schepen bijzonder lastige bocht, heeft het schip licht de brug geraakt. Het schip had geen schade.
Provincie:
Tag(s):