donderdag, 26. augustus 2010 - 22:39

Schipper overleden na aanvaring op Gelderse IJssel

Leuvenheim

Een 60-jarige schipper uit Leeuwarden is donderdagmiddag 26 augustus in de ambulance op weg naar het ziekenhuis overleden.

De schipper was kort tevoren met zijn schip betrokken bij een aanvaring op de Gelderse IJssel ter hoogte van Leuvenheim. Uit onderzoek van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) blijkt dat het slachtoffer bij de aanvaring niet gewond is geraakt maar vermoedelijke aan een hartstilstand na de aanvaring is overleden.

Het schip van de overleden schipper voer tegen half twaalf stroomafwaarts met een lading zand en kwam in aanvaring met een tegemoetkomend leeg binnenvaartschip. De schepen hadden kort tevoren met de in de scheepvaart gebruikelijke tekens afgesproken op welke wijze ze elkaar zouden passeren.

Toen beide schepen op korte afstand van elkaar waren week het met zand geladen schip plotseling af van zijn koers. Een aanvaring kon niet meer worden voorkomen. Het lege schip raakte met zijn voorschip de stuurhut van het geladen schip. De stuurhut werd hierbij totaal vernield. Vervolgens zagen de opvarenden van het lege schip de schipper van het andere schip naar voren lopen waarna ze hem uit het oog verloren. De schipper werd even later op zijn voorschip door de tweede opvarende van het schip aan dek liggend aangetroffen.

De hulpdiensten werden gealarmeerd waarna twee agenten van de regiopolitie Noord en Oost Gelderland als eerste ter plaatse kwamen. De agenten zwommen naar het schip om eerste hulp te bieden en brachten de schipper na het arriveren van een ambulance weer door het water naar de oever. Op weg naar het ziekenhuis is de schipper overleden.

Een schouwarts verklaarde tegenover de Waterpolitie van het KLPD dat de overleden schipper vermoedelijk aan een hartstilstand is overleden. De schipper was al geruime tijd ernstig hartpatiënt. Of de hartstilstand in verband staat met de aanvaring kon niet worden vastgesteld.

De scheepvaart werd na het ongeval door Rijkswaterstaat tot 17.00 uur volledig gestremd. Vanaf dat tijdstip regelt Rijkswaterstaat het verkeer ter plaatse. Het schip met zand wordt ter plaatse gelost en zal daarna naar een scheepswerf gebracht worden. Het schip is zwaar beschadigd. Het andere schip raakte licht beschadigd en kon later in de middag haar reis voortzetten.
Provincie:
Tag(s):