maandag, 26. april 2010 - 15:28

Scholieren ’t Schrijvertje ontwerpen nieuw schoolplein

Zevenhuizen

Op donderdag 29 april opent Paul Blokhuis het nieuwe school- en speelterrein van de gereformeerde basisschool ’t Schrijvertje in Zevenhuizen.

Het nieuwe schoolplein is zo ontworpen dat kinderen avontuurlijk kunnen spelen en spelenderwijs leren over de natuur. Het schoolplein is op tijd af voor het vieren van het 25-jarig jubileum van de school, deze zomer.

’t Schrijvertje is op het idee gekomen door het nieuwe schoolplein van basisschool de Gentiaan, even verderop. In overleg met de gemeente is besloten om een ontwerp te maken waarin het schoolplein op een natuurlijke manier overgaat in het omliggende speelterrein.
Buiten schooltijd zijn ook de kinderen uit de buurt welkom. De meeste buurtkinderen zitten namelijk niet op 't Schrijvertje, omdat de school vanwege zijn positief christelijke karakter een school is die een streekfunctie vervult. De kinderen van 't Schrijvertje komen uit heel Apeldoorn, Ugchelen en Vaassen.

De kinderen van ’t Schrijvertje hebben ideeën opgedaan op het schoolplein van de Gentiaan. Ze wilden in ieder geval graag water en zand. In het ontwerp is daar rekening mee gehouden, zo is er ondermeer een waterpomp. Verder veel natuurlijke speelaanleidingen, zoals reliëf, beplanting, een buis en veel boomstammen om te balanceren. Ook is er een klein amfitheater.
Kinderen hebben daarnaast zelf meegeholpen met de aanleg. Ze hebben tegels losgetrokken, boomstammen versleept, gemetseld en gevoegd. En samen met de hoveniers zijn alle planten geplant. Kinderen kwamen speciaal met oude kleren en laarzen naar school.

De overheid wil graag dat regenwater en rioolwater zoveel mogelijk worden gescheiden om riolen niet onnodig te belasten. De ontkoppeling van de lozing van regenwater op het riool is nu meteen meegenomen. Het regenwater van het dak van de school stroomt voortaan in een wadi op het schoolplein waar het meteen onderdeel is van het natuurlijk spelen.

Het ontwerp sluit aan op het beleidsplan ‘natuurlijk spelen’ van de gemeente. Met dit beleid wordt gewerkt aan het bevorderen van spelenderwijs leren over de natuur en het aanbieden van avontuurlijke speelplaatsen. Met de aanleg van dit plein heeft Zevenhuizen er weer een speelplek bij om lekker te ravotten.
Provincie:
Tag(s):