vrijdag, 5. november 2010 - 14:15

Schone neus voor operatie is beter tegen infectie

Nijmegen

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen screent voortaan patiënten die een prothese of een ander implantaat krijgen, op een bacterie die van invloed is op het krijgen van een wondinfectie. Dit heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

Zalf en shampoo
‘Wordt de bacterie aangetroffen, dan krijgt de patiënt neuszalf en desinfecterende shampoo thuis gestuurd om voor de operatie te gebruiken. De kans op een wondinfectie na de operatie neemt daarmee met waarschijnlijk 30 procent af’, claimt het ziekenhuis.

Bij iedere operatie is er kans op een infectie. Het is zaak een infectie zoveel mogelijk te voorkomen omdat de gevolgen van een postoperatieve wondinfectie groot zijn. Bij het gebruik van implantaten, zoals een heup- of knieprothese, kan een infectie leiden tot langdurige opname, heroperatie en slechtere beweeglijkheid na afloop.

De behandeling van een prothese-infectie bestaat uit het chirurgisch schoonmaken en toedienen van antibiotica. Soms moet de prothese zelfs verwijderd worden om daarna opnieuw te plaatsen. De behandeling neemt vaak wel een half jaar in beslag.

Laag infectiepercentage
De Sint Maartenskliniek slaagt erin het infectiepercentage na operaties laag te houden door maatregelen te nemen om een infectie te voorkomen. De nieuwste maatregel is het invoeren van een test om vast te stellen of de patiënt drager is van de bacterie Staphylococcus Aureus.

Een op de drie gezonde mensen draagt deze vrij onschuldige bacterie in zijn neus. Uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek, waaraan de Sint Maartenskliniek een bijdrage heeft geleverd, blijkt dat deze bacterie de kans op het krijgen van postoperatieve wondinfecties aanzienlijk vergroot.

Test met wattenstaafje
Daarom start de Sint Maartenskliniek met het screenen van alle patiënten die op korte termijn geopereerd worden en een implantaat krijgen. Met een wattenstaafje wordt uit de neus een monster afgenomen.

De patiënt waarbij de bacterie wordt aangetroffen, krijgt van de Sint Maartenskliniek een neuszalf en desinfecterende shampoo thuis gestuurd met het verzoek om deze vanaf 3 dagen voor de operatie te gaan gebruiken.

De resultaten worden nauwkeurig gevolgd. De verwachting is dat deze maatregel het aantal infecties na een operatie met nog eens 30 procent verder terug brengt.
Provincie:
Tag(s):