dinsdag, 14. december 2010 - 22:24

Sint Thomasluiden Oudehorne gaat voor wereldrecord

Oudehorne

De klokkencommissie van de klokkenstoel in Oudehorne gaat dit jaar een unieke uitdaging aan betreft het Sint Thomasluiden. Met de traditionele start van het klokkenluiden op 21 december gaat de commissie een uniek wereldrecord ‘langste tijd ononderbroken Sint Thomasluiden’ neerzetten! Met de hulp van zoveel mogelijk mededorpsbewoners en belangstellenden zal worden geprobeerd om maar liefst 24 uren lang de klokken te laten luiden!

In de langste nacht van het jaar, waarna de korte donkere dagen weer over zullen gaan in langere dagen, start traditioneel het Sint Thomasluiden in Oudehorne. De jaarlijkse traditie is om deze nacht van 20 op 21 december klokslag twaalf uur de eerste ‘vierkante slagen’ van de klokkenstoel op het kerkhof in Oudehorne te laten klinken. Dit gebruik is de start van 10 dagen Sint Thomasluiden waarin de klokkenstoel publiek te luiden is tot de jaarwisseling.

Als we terug kijken ontstond het Sint Thomasluiden al rond de middeleeuwen, waarbij men dit deed om de kwade geesten van het kerkhof te verdrijven. Door deze geesten weg te jagen zouden de korte donkere dagen weer overgaan in langere dagen. Vandaag de dag weten wij gelukkig wel beter. Vele klokkenstoelen zijn inmiddels afgebroken of mogen niet meer worden gebruikt. Het is dan ook erg bijzonder dat in Oudehorne en Katlijk de enige klokkenstoelen van Nederland staan waar het Sint Thomasluiden nog werkelijk als traditie stand heeft gehouden. Een schitterend stukje cultuur waar de beide dorpen trots op kunnen zijn.

Omdat de belangstelling voor het klokkenluiden en de kunst ervan in Oudehorne de laatste jaren helaas aanzienlijk minder is geworden, gaat de klokkencommissie dit jaar een grote uitdaging aan! Op de kortste dag van het jaar (21 december) zullen vanaf 0.00 uur traditiegetrouw de klokken beginnen te luiden. Ditmaal is echter het doel om vanaf dit moment de klokken maar liefst 24 uren lang ononderbroken te laten luiden, waarmee een eerste wereldrecord ‘langste tijd ononderbroken Sint Thomasluiden’ zal worden neergezet!

Met de actie hoopt de klokkencommissie het enthousiasme van de bewoners van Oude- en Nieuwehorne voor het Sint Thomasluiden weer op te wekken. “Tegenwoordig kunnen gewoon steeds minder mensen nog écht klokkenluiden, waardoor de belangstelling voor bijvoorbeeld de wedstrijden op 30 december al snel afneemt. Met deze stunt hopen wij een nieuwe start te maken om het Sint Thomasluiden opnieuw te laten opleven.” Aldus de nieuwe commissieleden Janco Heida (20) en Johan Ros (21).

De klokkencommissie is inmiddels een grote organisatie binnen de dorpen Oude- en Nieuwehorne gestart voor het oproepen van mensen. Het zal namelijk een hele prestatie worden om de klokken 24 uren lang in beweging te houden. Zo vertelde voorzitter H. Kramer: “Vroeger had men altijd nog wel mensen die het klokkenluiden gewend waren en het daardoor hartstikke lang konden volhouden. Maar vandaag de dag is dit wel anders, want een kwartiertje klokkenluiden is nu voor de meeste mensen al een hele prestatie!”. Om het record 24 uren neer te kunnen zetten zullen duidelijk vele enthousiaste mensen nodig zijn. De commissie beloofd dan ook zijn uiterste best te gaan doen om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen zodat de eeuwenoude klokkenstoel zowel overdag als diep in de nacht aan één stuk door zal blijven luiden.
Provincie:
Tag(s):