donderdag, 30. december 2010 - 15:49

Snelrecht en supersnelrecht rond de jaarwisseling

Den Haag

Net als in 2009 en 2008 zal er ook tijdens de komende jaarwisseling hard worden opgetreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden.

Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk-beleid toegepast. In alle arrondissementen worden in januari snelrechtzittingen gehouden, daarnaast worden in de arrondissementen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht supersnelrechtzittingen gehouden. Het OM zal zwaardere straffen eisen. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de (super)snelrechtzitting moeten worden uitgezeten.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders.

Conform afspraken uit het Regeerakkoord zal het OM met ingang van het komende Oud & Nieuw hogere straffen vorderen dan vorig jaar indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer). Worden deze delicten gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd (vorig jaar was dat 150 procent). Een en ander is vastgelegd in een OM-richtlijn die in de Staatscourant van 16 december is gepubliceerd (de verhoging naar 200 procent geldt overigens voor onbepaalde duur).

Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend op de (super)snelrechtzitting moeten worden uitgezeten. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.
Provincie:
Tag(s):