vrijdag, 10. december 2010 - 20:05

Sociale huurwoning vanaf 2011 vooral voor lage inkomens in Utrecht

Utrecht

Vanaf 1 januari 2011 zijn sociale huurwoningen vooral voor mensen met een huishoudinkomen tot € 33.614. Dit is het gevolg van een nieuwe EU-maatregel.

Woningcorporaties in de regio Utrecht toetsen straks bij de toewijzing daarom het inkomen van potentiële huurders. Tegelijkertijd doen zij er alles aan om ook voldoende betaalbare woonruimte te blijven bieden aan mensen met lagere middeninkomens.

De EU-maatregel heeft geen gevolgen voor mensen die al een sociale huurwoning hebben, ook al verdienen zij meer dan € 33.614. Ook voor woningzoekenden met een urgentieverklaring verandert er niets. Wie een nieuwe huurwoning zoekt en een huishoudinkomen heeft van meer dan € 33.614, zal merken dat het aanbod kleiner wordt.

Het inkomen dat je hebt op het moment dat je een woning wilt accepteren telt.

Woningcorporaties in de regio Utrecht verwachten dat de verandering vooral problemen kan opleveren voor de zogenaamde lagere middeninkomens. Veel koopwoningen en vrije sector huurwoningen zijn voor die groep vaak te duur. Dit zijn woningen met een huur hoger dan € 652,52 (per 1 januari 2011).

Woningcorporaties regio Utrecht passen procedure aan

Woningcorporaties moeten vanwege de nieuwe EU-maatregel dus het huishoudinkomen van potentiële huurders toetsen en vastleggen voordat zij een sociale huurwoning toewijzen. Het huishoudinkomen is het inkomen van de woningzoekende en eventuele partner, zonder het inkomen van inwonende meer- of minderjarige kinderen.

De corporaties proberen wel de groep tegemoet te komen die tussen wal en schip dreigt te vallen. Er komt in ieder geval een duidelijk label voor sociale huurwoningen die nog wel beschikbaar blijven voor mensen met een inkomen hoger dan €33.614. Ook kijken corporaties naar mogelijkheden om het aanbod van relatief goedkope koopwoningen en vrije sector huurwoningen te vergroten.
Provincie:
Tag(s):