donderdag, 30. december 2010 - 14:32

SP: 'JSF is vliegende Noord-Zuidlijn'

Den Haag

De regering moet honderd procent openheid geven over de kosten van de Joint Strike Fighter. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het NRC-artikel vandaag, waaruit blijkt dat de regering feiten over de Amerikaanse straaljager heeft achtergehouden.

Begin volgend jaar voert de Tweede Kamer een debat over de JSF. 'Als de Kamer dan niet alle informatie krijgt, dan is onafhankelijk onderzoek onvermijdelijk', aldus Van Dijk.

Uit het artikel blijkt dat het parlement talloze malen onvolledig werd geïnformeerd over de JSF. Zo rekende de regering een lagere prijs voor het toestel dan in werkelijkheid het geval is. De jachtbommenwerper kost geen 50 miljoen, maar ongeveer 100 miljoen euro per stuk. De totale kosten zijn de afgelopen acht jaar gestegen van 4,5 miljard naar 7,6 miljard euro. Maar het definitieve bedrag kan nog hoger liggen, als de stijgende lijn van afgelopen jaren zich doorzet.

Van Dijk: 'Laten we zo snel mogelijk stoppen met dit JSF-drama, deze vliegende Noordzuid-lijn. Het is bespottelijk dat Nederland zich al acht jaar lang voor het karretje laat spannen van dit Amerikaanse prestigeproject.'
Provincie:
Tag(s):