donderdag, 23. september 2010 - 15:27 Update: 08-07-2014 0:30

Ssangyong is terug op de Nederlandse markt

Ssangyong is officieel terug op de Nederlandse markt. Het Koreaanse merk is na een moeilijke periode door de inzet van de Koreaanse overheid en de Koreaanse banken op weg naar volledig herstel. Vooral ook nadat bekend is geworden dat er voor een overname een principeakkoord is bereikt met het daadkrachtige Mahindra & Mahindra uit India. Nog dit jaar zal Ssangyong een nieuw model op de markt brengen, de Korando.

Ssangyong zal in zes landen, waaronder Nederland, vertegenwoordigd worden door de Belgische Alcopa-groep, die ook al importeur is van Hyundai, Suzuki en Isuzu. Naast Nederland zal Alcopa ook de import van Ssangyong overnemen in België, Luxemburg, Duitsland, Polen en Zwitserland, waar de onderneming voorheen reeds de import sinds 2004 voor zijn rekening nam.

Alcopa
Alcopa is een familiebedrijf uit België, een automotive distributiegroep die internationaal toonaangevend is. Het bedrijf is in 1937 opgericht door Albert Moorkens en de eerste activiteit was de productie en distributie van motorfietsen. Momenteel biedt Alcopa werkgelegenheid aan ruim 1.600 medewerkers, die ondermeer werkzaam zijn bij meerdere internationale auto-importbedrijven en in de retailsector. In 2009 bedroeg de jaaromzet ruim 1 miljard euro. De groep is momenteel importeur van Hyundai in België, Luxemburg en Zwitserland, Suzuki in België en Luxemburg en van Isuzu in de Benelux en in Polen. Op jaarbasis verkoopt Alcopa 40.000 nieuwe voertuigen.

Matthias Sileghem van de Alcopa Groep: “Wij hebben veel vertrouwen in Ssangyong. Het management van het bedrijf bestaat uit zeer ervaren en deskundige bestuurders die hun sporen in de internationale automobielindustrie ruimschoots hebben verdiend, terwijl de voorgenomen samenwerking met Mahindra & Mahindra veel perspectief biedt voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen. Aangezien we de distributie van Ssangyong in zes landen in handen krijgen hebben we de mogelijkheid een sterke back-office op te zetten, die de lokale teams kan ondersteunen. Alcopa heeft zeer veel expertise op het gebied van import en retail van verschillende merken, dus ook de basis voor het distributienetwerk in Nederland is stevig. Wij zijn nu in versneld tempo bezig met het opzetten van de importorganisatie en het distributienetwerk. Dat zal deels bestaan uit bestaande Ssangyong-dealers, maar ook zijn wij op zoek naar automobielbedrijven die met ons het merk Ssangyong in Nederland verder willen laten groeien.”

Ssangyong
Eind dit jaar zal de Ssangyong Korando zijn opwachting maken op de markt. Bij de ontwikkeling van dit model zijn nauwgezet de laatste trends op de Europese markt gevolgd. Het design komt uit de beroemde Italiaanse ontwerpstudio van Giugiaro. De eerste uitvoering die naar Europa komt is voorzien van een in Europa ontwikkelde 2.0 dieselmotor (175 pk), enkele maanden later gevolgd door een versie met teruggeschroefd vermogen. Ook staat een 2-liter benzinemotor op het programma.
Matthias Sileghem van Alcopa: “De Korando is gepositioneerd in het populaire marktsegment van gebruiksvriendelijke, multifunctionele softroaders, met compacte buitenafmetingen. Het ligt in de bedoeling zo snel mogelijk met verschillende motorvarianten op de markt te komen.”

Mahindra & Mahindra
Ssangyong verwacht nog ruim voor het einde van dit jaar de definitieve overeenkomst met Mahindra & Mahindra te ondertekenen, waardoor het meerderheidsbelang in handen zal komen van de toonaangevende Indiase autoproducent. In eigen land is Mahindra & Mahindra de marktleider op het gebied van pick-up- en SUV-modellen. Mahindra & Mahindra is in 1945 opgericht en de eerste activiteit was het in licentie produceren van de Willys Jeep. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een concern met een omzet van $ 7,1 miljard en biedt het wereldwijd werkgelegenheid aan ruim 100.000 medewerkers. Belangrijkste activiteiten zijn de productie van auto’s, tractoren en de ontwikkeling van informatietechnologie. Ook is Mahindra & Mahindra actief op het gebied van financiële diensten, de ontwikkeling van infrastructuren, toerisme, handel en logistiek. Onlangs heeft Mahindra het meerderheidsbelang verworven in REVA Electric Car Co Ltd. (Mahindra REVA), waarmee ook een sterke positie wordt ingenomen op het gebied van elektrische auto’s.

Tot slot nogmaals Matthias Sileghem: “De overname van Ssangyong door Mahindra & Mahindra is een uiterst positieve ontwikkeling voor beide partijen. Ssangyong krijgt daardoor de financiële ruimte om meerdere versies van de Korando en nieuwe modellen te ontwikkelen, terwijl voor Mahindra & Mahindra het internationale distributienetwerk van Ssangyong zeer interessant is. Daarnaast kan Mahindra & Mahindra beschikken over de technologische kennis en expertise van Ssangyong.”
Categorie:
Tag(s):