donderdag, 11. februari 2010 - 22:57 Update: 08-07-2014 1:05

Stad fungeert beter als huwelijksmarkt dan platteland

Steden spelen een belangrijke rol als huwelijksmarkt, zo blijkt uit onderzoek van VU-econoom Pieter Gautier uitgevoerd met Coen Teulings (CPB) en Michael Svarer (Aarhus) dat deze maand in de Journal of Urban Economics verschijnt.

Vrijgezellen verhuizen eerder naar de stad dan getrouwde mensen, aantrekkelijke vrijgezellen verhuizen nog vaker naar de stad. Opvallend
is ook dat getrouwde stellen zonder kinderen sneller naar het platteland verhuizen dan vrijgezellen.

De onderzoekers volgden de levensloop van ruim 23.000 Denen van
1980 tot 1995. Zij definieerden de proefpersonen op aantrekkelijkheid,
die bepaald werd door opleiding, inkomen en familieachtergrond. Gautier: “Steden zijn dichtbevolkte gebieden waar vrijgezellen meer potentiële partners kunnen ontmoeten dan in landelijke gebieden. Om van dat voordeel te kunnen profiteren, zijn ze bereid meer te betalen voor huisvesting.”

Als mensen eenmaal getrouwd zijn, is de stad als huwelijksmarkt niet langer interessant en verhuizen getrouwde stellen naar buiten de stad. Gautier: “Daarbij zijn aantrekkelijke vrijgezellen weer een aparte categorie. Zij hebben het meeste profijt van de dichtbevolkte stad en statistisch gezien hebben zij de kleinste kans om de stad te verlaten.”

Uit het onderzoek bleek overigens ook dat deze gegevens meer van toepassing zijn op vrouwen dan op mannen en dat mensen na hun scheiding ook weer vaker naar de stad verhuizen.
Categorie:
Tag(s):