zondag, 8. augustus 2010 - 21:25

Staf Task Force Uruzgan teruggevlogen naar Nederland

Eindhoven

De militaire en civiele stafleden van Task Force Uruzgan zijn zondag geland op Vliegbasis Eindhoven, waar ze werden ontvangen door hun thuisfront. Dit heeft het ministerie van Defensie laten weten.

Ook minister Eimert van Middelkoop was aanwezig om de commandant, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol en hun team te verwelkomen op Nederlandse bodem.

De staf voerde vanaf 1 februari het bevel over de Nederlandse missie in Uruzgan, als laatste in een rij van 8 lichtingen Task Force Uruzgan (TFU) vanaf 2006. Een periode waarin grote vooruitgang is geboekt; 70 procent van de bevolking merkt dagelijks de effecten van wederopbouw en ontwikkeling.

Woorden van dank
Van Middelkoop wijst er in zijn toespraak op dat de successen niet vanzelf kwamen. “Daar hebben twintigduizend Nederlandse militairen hard aan gewerkt en soms ook hard voor gevochten. Zij hebben dat gedaan samen met diplomaten en ontwikkelingswerkers. Ik dank u allen voor uw inzet. Ik dank in het bijzonder u, familieleden en vrienden, dat u altijd achter deze mannen en vrouwen bent blijven staan.”

Overdracht taken
Naast zichtbare resultaten als de eerste 16 kilometer asfaltweg tussen Chora en Tarin Kowt en een voorzichtig opbloeiende economie, tekenden de afgelopen 6 maanden zich door de overdracht aan de opvolgers en Afghaanse veiligheidsdiensten. Zo kwam patrouillebasis Coyote volledig in handen van het Afghaanse leger.

Zondag 1 augustus droeg Nederland de NAVO-missie in Uruzgan over aan het Combined Team Uruzgan van Amerikanen en Australiërs.
Provincie:
Tag(s):