zaterdag, 20. november 2010 - 11:02

Steeds meer circussen hebben programma zonder wilde dieren

Almere

Het aandeel van circussen met wilde dieren is gedaald van 83% (2006) naar 35% (2010).

Dit blijkt uit een onderzoek van de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit. In veel gevallen gaat het dan om nieuwe circussen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal wilde dieren dat in circussen optreedt, gelijk is gebleven. Dat zijn 250 dieren. Het welzijn van deze dieren is volgens de vereniging in ernstige mate aangetast. De kleine kooien, trainingen en kunstjes onder dwang en regelmatige transporten veroorzaken ernstige frustratie. Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit pleit voor een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen omdat de leefomstandigheden onaanvaardbaar veel mentaal en fysiek leed bezorgen en tevens een verkeerd voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren geven.

In 2010 zijn er meer dan 30 verschillende diersoorten gebruikt in circussen. Naast de vaak voorkomende wilde dieren als olifanten, leeuwen en tijgers worden ook pinguïns, apen en een giraffe gebruikt.

Steeds vaker kiezen bezoekers voor circussen zónder wilde dieren. Een overzicht van circussen zonder (wilde) dieren is beschikbaar op www.wildedierendetentuit.nl
Provincie:
Tag(s):