woensdag, 8. december 2010 - 10:37 Update: 08-07-2014 1:01

Steeds minder meerokende kinderen

Jonge kinderen worden in ons land steeds minder blootgesteld aan sigarettenrook.

Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), STIVORO en het VU Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Tussen 1996 en 2009 daalde het percentage gezinnen met kinderen onder de vier jaar bij wie in huis gerookt wordt sterk: van 64 naar 19 procent. Bij zwaardere rokers (minimaal tien sigaretten per dag) is de daling echter minder spectaculair: het percentage stokt daar op 60 procent. Roken in huis in bijzijn van de kinderen daalde van 48 naar 10 procent. In gezinnen uit lagere sociaaleconomische groepen rookt nog steeds 29 procent van de kinderen mee.

Gezondheid
Meeroken is voor kinderen schadelijk, zo bleek al uit eerder onderzoek. Kinderen tot twee jaar krijgen er anderhalf keer zo vaak lage luchtweginfecties door en overlijden tweemaal vaker door wiegendood. Kinderen tot veertien jaar van wie de ouders in hun nabijheid roken, lopen 1,3 keer zo veel kans op astma.

Om roken in het bijzijn of in de woonomgeving van kinderen te ontmoedigen, geven consultatiebureaus en schoolartsen voorlichting aan (rokende) ouders. Publiekscampagnes proberen ook de omgeving ervan bewust te maken dat tabaksrook en kinderen geen goede combinatie vormen. De eerder genoemde resultaten tonen aan dat deze inspanningen effect hebben. "Het is wel belangrijk om na te gaan hoe bij zwaardere rokers en gezinnen in lagere sociaaleconomische groepen het roken verder verminderd kan worden", aldus onderzoeker dr. Matty Crone van het LUMC.
Voor hun studie gebruikten de onderzoekers vragenlijsten, die elk jaar aan 400 tot 900 gezinnen verstrekt werden door TNS NIPO.
Categorie:
Tag(s):