vrijdag, 29. januari 2010 - 17:21

"Stembussen om middernacht open"

Rotterdam

De PvdA in Rotterdam wil dat de stembussen op een aantal plekken al om middernacht open gaan, zodat jongeren dan al kunnen stemmen. Dit een goed extra middel om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen te verhogen.

“Als we er voor zorgen dat feesten worden georganiseerd met een leuke programmering die jongeren aanspreekt, dan kunnen ze gelijk na afloop of tussentijds vanaf middernacht hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad en deelraadsverkiezingen. Jongeren met stembiljet krijgen gratis toegang voor het feest,” aldus PvdA-raadslid Matthijs van Muijen. Hij denkt aan leuke locaties als Your Space en de Maassilo om een opkomst verhogend feest.

Van Muijen: “Politiek wordt zo een stuk leuker en we verwachten veel meer jonger stemmers die anders thuis blijven. Deze oplossing is ideaal en draagt ongetwijfeld bij aan een hogere opkomst”.

De PvdA heeft het stadsbestuur gevraagd ervoor te zorgen dat initiatieven voor deze feesten en bijbehorende stembureau’s worden gehonoreerd. De Kieswet staat toe dat stembureau’s eerder openen. Dit gebeurd als in Groningen en Den Haag. In Rotterdam kan hierdoor bijvoorbeeld het feest in Overschie doorgaan. Studenten zullen het stembureau bemannen dat om middernacht open gaat.
Provincie:
Tag(s):