dinsdag, 28. december 2010 - 15:10

'Stichting niet strafrechtelijk verantwoordelijk voor dood cliënt'

Stichting Lunet Zorg kan niet strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden voor de dood van een van haar cliënten.

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft de stichting dan ook dinsdag vrijgesproken. De cliënt overleed op 22 oktober 2009 in een afzonderingsruimte als gevolg van een brand. In de ruimte werd een aansteker aangetroffen.

De rechtbank oordeelt dat het achterblijven van de aansteker niet is te wijten aan aanmerkelijk onvoorzichtig handelen van de stichting. De medewerkers hebben conform het protocol gehandeld en gecontroleerd of de ruimte leeg was bij het verlaten van de ruimte. Ook ten aanzien van enkele andere aspecten kan de stichting geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt.

De rechtbank concludeert dat de brand is ontstaan door de combinatie van omstandigheden dat een aansteker in de afzonderingsruimte heeft kunnen achterblijven en met die aansteker de capitonnering van de deur in brand is gestoken en heeft kunnen ontbranden. Het is in strafrechtelijke zin echter niet aan de stichting te wijten dat de cliënt, nadat hij in de afzonderingsruimte brand had gesticht, zodanig letsel opliep dat hij daaraan is overleden.
Provincie:
Tag(s):