woensdag, 1. december 2010 - 12:24 Update: 08-07-2014 1:01

Straf schaatscoach Ingrid Paul blijft gehandhaafd

Utrecht

De beslissing van de KNSB om schaatscoach Ingrid Paul (onder meer) een jaar lang niet in aanmerking te laten komen voor een trainerslicentie blijft in de stand. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de coach had aangespannen tegen de schaatsbond.

De KNSB kwam tot zijn besluit nadat een onderzoekscommissie had vastgesteld dat de coach betrokken was bij een poging om de Poolse schaatsster Katarzyna Wojcicka haar startbewijs voor de 5 kilometer op de Olympische spelen van Turijn tegen vergoeding van een geldbedrag te laten afstaan.

De Poolse Wojcicka beschuldigde Ingrid Paul van een poging tot omkoping om haar pupil, Gretha Smit, aan de start van de olympische vijf kilometer te krijgen.

Dit ten faveure van een schaatsster die de coach zelf begeleidde. De rechter heeft niet geoordeeld over de conclusies van het onderzoek zelf, maar alleen gekeken of de KNSB de daarop volgende beslissing mocht nemen.

De coach vond dat niet het algemeen bestuur, maar de tuchtcommissie van de bond een besluit had moeten nemen over haar kwestie. De rechter oordeelde echter dat de tuchtregels van de bond niet op haar van toepassing zijn, omdat de coach - toen de bond het besluit nam - geen lid was van de KNSB.

Daarnaast oordeelde de voorzieningenrechter dat, anders dan de schaatstrainer stelde, geen strafmaatregelen aan haar zijn opgelegd. Ook daarom hoefde de tuchtregels van de bond niet te worden gevolgd.

Het besluit houdt in dat het bestuur gedurende een jaar niet met de coach in zee zal gaan. Dat valt onder de contractsvrijheid en beoordelingsvrijheid van de KNSB, oordeelde de rechter. Er is haar ook geen trainerslicentie ontnomen. Als de coach binnen het lopende jaar toch een licentie zou willen aanvragen, zal zij de door de KNSB aangekondigde weigering op dat moment kunnen aanvechten. De KNSB heeft tijdens de zitting twee weken geleden toegelicht dat in dat geval een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang openstaat met de mogelijkheid van hoor en wederhoor.
Categorie:
Tag(s):