vrijdag, 8. oktober 2010 - 22:02

Stress tijdens zwangerschap oorzaak levenslange gezondheidsklachten

Diemen

Ongeboren baby’s die tijdens de zwangerschap stress ondervinden, maken grotere kans op gezondheidsproblemen in de rest van hun leven. Daarnaast is er bewijs gevonden voor een verstoorde ontwikkeling van het neonatale brein.

Dr. Daniël van den Hove van de Universiteit Maastricht vertelt tijdens de Publieksdag van de Hersenstichting wat onderzoekers van verschillende instituten nu weten over de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap.

Veranderingen in de foetale leefomgeving kunnen verstrekkende gevolgen hebben op de geestelijke gezondheid in het latere leven. Zo is aangetoond dat stressvolle gebeurtenissen en ook bijvoorbeeld een depressie bij zwangere vrouwen invloed hebben op het zich ontwikkelende nageslacht. Het nageslacht heeft hierdoor een hoger risico op psychische problemen.

Het is ook vastgesteld dat prenatale stress een verlaagd geboortegewicht tot gevolg kan hebben. De baby heeft dan een grotere kans op gezondheidsproblemen in het latere leven. Daarnaast is er bewijs gevonden voor een verstoorde ontwikkeling van het neonatale brein. De processen die normaliter voor de groei en specialisatie van de hersenen zorgen, worden ontregeld. Dergelijke veranderingen tijdens de vroege ontwikkeling dragen mogelijk bij aan een verhoogd risico op mentale problemen op volwassen leeftijd.
Categorie:
Tag(s):