woensdag, 27. oktober 2010 - 20:34

'Tankpasfraude van 1,5 miljoen euro slechts topje van ijsberg'

Driebergen

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft de afgelopen maanden meerdere verdachten in een omvangrijke tankpasfraude gehoord. ‘De hoofdverdachte, een 30-jarige inwoner van Genk (B), is in België aangehouden en uitgeleverd’, meldt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) woensdag.

De 30-jarige man is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Twee verdachten zonder vast woon- en of verblijfplaats zijn nog onvindbaar en staan gesignaleerd. Met de tankpasfraude is een schadepost gemoeid van tenminste 1,5 miljoen euro.

Door de recherche van de Dienst verkeerspolitie is met ondersteuning van de Dienst Operationele Samenwerking van het KLPD maanden lang gewerkt aan een onderzoek naar tankpasfraude.

Lege BV’s of BV’s die tegen een faillissement aan zaten werden “opgekocht” en op naam gezet van Nederlandse stromannen. Met de gegevens van deze BV’s werden bij brandstofmaatschappijen tankpassen aangevraagd.

De benodigde aanvraagformulieren werden van onjuiste of gefingeerde gegevens voorzien. Tevens werden valse handtekeningen geplaatst. Met de zo verkregen tankpassen werden in korte tijd grote hoeveelheden brandstof getankt. Meestal is er bij onbemande tankstations in de nachtelijke uren met buitenlandse vrachtauto’s getankt.

Ook zijn containers van 1000 liter volgetankt. Als de brandstofmaatschappijen de gemaakte kosten via een automatische incasso wilden innen dan bleek dit niet mogelijk. De bedrijven die gebruik hadden gemaakt van de tankpassen waren daarna niet meer te traceren.

Gedurende het onderzoek bleek dat de verdachten ook vrachtauto’s en computerapparatuur hadden gehuurd en vervolgens verduisterd. In totaal zijn 56 aangiften onderzocht. Hieruit bleek een schadepost van tenminste 1,5 miljoen euro. Het onderzoeksteam vermoedt dat het slechts het topje van een ijsberg is.
Provincie:
Tag(s):