woensdag, 8. september 2010 - 8:38

Tbs'ers moeten eerder met verlof kunnen

Uit een nog vertrouwelijke notitie van 12 tbs-instellingen blijkt dat de tbs-klinieken plannen hebben om hun patiënten veel eerder met verlof te sturen. Dit schrijft het AD woensdag.

In het huidige beleid wordt verlof pas na enkele jaren behandeling toegestaan, maar volgens de vergevorderde plannen van de klinieken kunnen tbs'ers straks al na 18 maanden naar buiten. En vervolgens zouden ze dan al na 2,5 jaar onbegeleid verlof kunnen krijgen.

In het verleden zijn de regels voor verlof aangescherpt nadat verschillende tbs'ers tijdens een verlof een moord of een verkrachting hadden gepleegd. Maar de klinieken willen de tbs'ers nu sneller met verlof sturen omdat dat beter zou zijn voor hun behandeling.

Onlangs zijn deze plannen besproken met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, zo meldt de krant.

De reacties op de plannen zijn wisselend. Zo is advocaat Niek Heidanus positief over het plan. Hij denkt dat het niet goed voor de behandeling is als patiënten pas na zes jaar met verlof mogen, zoals nu vaak het geval, zo laat hij in het AD weten.
Fred Teeven meldt in dezelfde krant dat hij niets ziet in het plan. "Misschien wachten sommigen nu te lang op verlof, maar daar staat tegenover dat er ook gevaarlijke patiënten zijn die nu niet in de fout kunnen gaan".
Provincie:
Tag(s):