dinsdag, 28. december 2010 - 16:20

Terrorisme verdachte Somaliër blijft langer vast

Rotterdam

Van een Somaliër van 29 jaar uit Rotterdam, die vrijdagavond is aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij terrorisme, is de aanhouding en inverzekeringstelling vanmorgen getoetst door de rechter-commissaris in Rotterdam.

Hij heeft bepaald dat deze rechtmatig zijn. Dat geeft het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid hem nog maximaal drie dagen langer vast te houden.

De rechter-commissaris heeft de aanhouding en inverzekeringstelling van een 47-jarige man rechtmatig geoordeeld, maar een verlenging van de inverzekeringstelling afgewezen. Deze man is vanmiddag in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte. Ook de inverzekeringstelling van vier andere Somaliërs wordt niet verlengd. De vier mannen zijn vanmorgen in opdracht van het OM in vrijheid gesteld. Een van hen, een 44-jarige man uit Rotterdam, blijft verdachte in het onderzoek door de Nationale Recherche.

Vrijdagavond zijn twaalf Somaliërs aangehouden omdat zij vermoedelijk betrokken zouden zijn bij terroristische activiteiten. Zes van hen zijn zondag en maandag in vrijheid gesteld of overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, omdat er geen bewijs was voor hun betrokkenheid bij strafbare feiten.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD, waarin werd gemeld dat een aantal Somaliërs op 24 of 25 december een terroristische aanslag in Nederland zou willen plegen. Het optreden van het OM en de politie richtte zich vrijdag in de eerste plaats op het voorkomen van een mogelijke aanslag. In het grootschalig onderzoek dat volgde zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Ook over een mogelijk doelwit is niets bekend. Het onderzoek naar de vermoedelijke betrokkenheid van de drie verdachten wordt door de Nationale Recherche voortgezet.
Provincie:
Tag(s):