woensdag, 1. december 2010 - 14:43 Update: 08-07-2014 1:01

'Test rug-implantaat op varkens'

Groningen

De wervelkolommen van mensen en varkens lijken zo op elkaar dat rug-implantaten op varkens kunnen worden getest. Dat stelt Iris Busscher in een proefschrift waarop ze vandaag, woensdag 1 december 2010 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Busschers bevindingen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van een nieuw soort implantaat voor het corrigeren van adolescente idiopathische scoliose, een vergroeiing van de rug bij jongeren.

Dat implantaat wordt momenteel ontwikkeld door de RUG/UMCG in samenwerking met Universiteit Twente/VU Amsterdam en is een metalen staaf langs de wervelkolom die meegroeit met de patiënt. Het zorgt ervoor dat wervels niet aan elkaar groeien, zoals bij huidige technieken.

Ook al staan varkens niet rechtop, hun wervelkolom lijkt zowel in biomechanisch (de draaiingen die kunnen worden gemaakt) als anatomisch opzicht sterk op die van mensen, schrijft Busscher. Vooral hoog in de wervelkolom zijn er veel overeenkomsten, genoeg om het nieuwe implantaat goed te kunnen testen. Lager in de kolom zijn zowel de wervels als de tussenwervelschijven bij mensen groter dan bij varkens.

Groeispurt voorspellen
Een ander belangrijk resultaat van Busschers onderzoek is een computermodel om de groeispurt van patiënt nauwkeurig te voorspellen, onder meer op basis van regelmatige lengtemetingen. Busscher vond ook dat de schoenmaat een goede indicator is.

Het voorspellen van de groeispurt is essentieel bij de toepassing van het nieuwe implantaat, omdat het al kan worden aangebracht voordat de patiënt helemaal is uitgegroeid. Dat voorkomt verdere vergroeiing. Met Busschers model kan het juiste moment om te opereren heel precies worden vastgesteld: niet te vroeg, maar vroeg genoeg om onnodige schade te voorkomen.

.
Categorie:
Tag(s):