maandag, 26. april 2010 - 9:46 Update: 08-07-2014 1:04

‘The beauty and the beast’ op de arbeidsmarkt

Maastricht

De invloed van schoonheid is niet alleen voer voor psychologen maar ook voor economen.

De Amerikaanse professor Daniel Hamermesh toont in zijn oratie ‘Beauty pays’ aan dat mooie mensen meer verdienen dan lelijke en dat bedrijven waar mooie mensen op de verkoopafdeling werken meer omzet genereren dan bedrijven die hier weinig tot geen mooie mensen hebben werken.

Een van de vragen die hij opwerpt is of de overheid lelijke mensen positief zou moeten discrimineren omdat ze net als andere minderheidsgroeperingen achterblijven op de arbeidsmarkt. Met het uitspreken van de oratie aanvaardt prof. dr. Hamermesh op donderdag 15 april de leerstoel Arbeidseconomie aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht.

De meest onderzochte factor die van invloed is op de hoogte van het salaris is opleidingsniveau. Elk jaar extra opleiding levert een verhoging op van 10% op het salaris bij verder vergelijkbare werknemers. Amerikaans onderzoek laat zien dat schoonheid hetzelfde effect heeft. Zo blijkt uit onderzoek onder advocaten dat vijf jaar na het afstuderen de mooie advocaten 4% meer verdienden dan hun doorsnee collega’s. Na 15 jaar is dit verschil opgelopen tot 6,5%.

Hamermesh laat de invloed van schoonheid op de arbeidsmarkt aan de hand van een aantal aspecten zien. Zo speelt het uiterlijk ook een rol in de keuze van je beroep, is het bevoordelend effect van schoonheid bij mannen groter dan bij vrouwen, wegen de kosten van plastische chirurgie niet op tegen de winst die het op zou moeten leveren en verkeren lelijke mensen in een achterstandspositie op de arbeidsmarkt. “Ik betwijfel of schoonheid zal verdwijnen als determinant voor economische resultaten. Mooie mensen zullen in het voordeel blijven, zowel op het gebied van geld als bij andere uitwisselingen; lelijke mensen blijven in het nadeel”, aldus Hamermesh.
Categorie:
Tag(s):