zondag, 24. oktober 2010 - 16:18 Update: 08-07-2014 1:02

Tienkoppig Ajax verspeelt punten bij Excelsior

Rotterdam

(Elfvoetbal) Mag Ajax blij zijn met het 2-2 gelijkspel op Woudestein? Feit is dat de Amsterdammers met tien man terugkwamen van een 2-0 achterstand en dat de gelijkmaker pas vlak voor tijd viel. In dat opzicht won Ajax een punt, maar toch zal het gevoeld hebben alsof er twee punten zijn verloren.

Het moment van de wedstrijd viel te beleven in de eerste helft. Vurnon Anita zette een tackle in op Guyon Fernandez en kreeg daarvoor de rode kaart van de warrig leidende scheidsrechter Wegereef. Zwaar gestraft, vond alles dat Ajax was. Het was niet de enige keer dat Wegereef de aandacht opeiste. De leidsman trok vijf keer geel voor Amsterdammer en niet altijd terecht, terwijl Excelsior schoon bleef van kaarten.

De achterstand die volgde na de rode kaart, had Ajax toch echt aan zichzelf te danken. Eerst werd Daan Bovenberg gelaten bij een vrije trap, even later verdedigde Urby Emanuelson te nonchalant uit en kon Kevin Wattamaleo dat afstraffen: 2-0.

Na rust besefte Ajax dat het zich niet kon permitteren om hier punten te verspelen, iets dat in de eerste helft zichtbaar ontbrak bij de Amsterdammers. Toen werd er zielloos gespeeld en was de achterstand terecht. Via Mounir El Hamdaoui werd direct na rust de aansluitingstreffer geproduceerd. De thuisploeg ging gelijk over in het optrekken van een Chinese muur en oefende - met een man meer dus - amper druk meer uit op de gasten.

Vlak voor tijd was het Jan Vertonghen die een hoekschop knap binnenkopte en daarmee Ajax een punt bezorgde. Een klein offensiefje van Excelsior leverde niets op, mede omdat Jeroen Verhoeven - ingevallen voor de geblesseerde Maarten Stekelenburg - tot drie keer toe uitstekend keeperswerk verrichtte.