maandag, 15. november 2010 - 10:27 Update: 08-07-2014 1:02

Tijdelijke hoofdstad Romeinse rijk lag in Nederland

De ‘vergeten' Romeinse stad Forum Hadriani, gelegen bij Voorburg blijkt van internationaal belang. Deze stad lijkt namelijk meer op een ‘doorsnee' Romeinse stad dan bekende plaatsen als Pompeii, wat betreft het aantal inwoners en de omvang.

De stad speelde bovendien een strategische rol bij het functioneren van de grenszone, de Limes. Dit ontdekte Tom Buitendorp die 15 december promoveert op zijn onderzoek aan de Faculteit der Letteren. Hij analyseerde oude opgravingen, waaronder de oudste in de wereld. In lijn met de ingebrachte aanbeveling, heeft een speciale commissie afgelopen vrijdag het kabinet geadviseerd Forum Hadriani op termijn samen met het Nederlandse deel van de Limes te nomineren voor het Werelderfgoed.

Keizer Hadrianus
De hoge stand van het grondwater heeft zeldzame organische resten geconserveerd, zoals houten havenkades. Aspecten van het stadsleven zijn ook ‘bevroren' door zeeklei die als de lava van Pompeii werkte. De goed bewaard gebleven stadsplattegrond is van bijzonder belang omdat de plaats een van de eerste bekende bouwprojecten van keizer Hadrianus was, die wordt gezien als een van de beste Romeinse strategen.

Het stadsontwerp lijkt een weerspiegeling van de nieuwe strategie van Hadrianus die grote invloed zou hebben op de geschiedenis van Europa. En aangezien Hadrianus hoogstwaarschijnlijk de plaats bezocht met zijn mobiele regering, was Forum Hadriani korte tijd de informele hoofdstad van het Romeinse Rijk. Kort erop liet hij de Muur van Hadrianus bouwen. Het onderzoek geeft meer inzicht in de achterliggende strategie.

Zeldzame analyse
Het onderzoek van Buijtendorp biedt een zeldzame analyse van de strategische en economische betekenis in relatie tot het territorium. Een aantal van de relaties zijn samengevat in een macro-economisch model uitgedrukt in de Romeinse geldeenheid. Hij toont hoe stad en Limes economisch met elkaar verweven waren. Via het Kanaal van Corbulo was de stad direct met de grensrivier de Rijn verbonden. Ook geeft Buijtendorp aan dat bij Voorburg een vlootstation lag.
Categorie:
Tag(s):