zaterdag, 8. mei 2010 - 10:32

Transportschip Johan de Witt ontwapent piraten

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft gisteren
11 vermoedelijke piraten ontwapend in de Somali Bassin voor de kust van Somalië. Dit maakt het ministerie van Defensie vandaag bekend.

Twee landingsvaartuigen met mariniers naderden de piraten ongezien waarop de 11 personen zich direct overgaven. Een succesvolle actie in het preventief tegengaan van piraterij.

Een patrouillevliegtuig rapporteerde een piratengroep bestaande uit 3 Whalers (piratenboten). De Johan de Witt zette koers richting de bootjes en op een afstand van 30 mijl van de groep werden de landingsvaartuigen gelanceerd waarmee de vermoedelijke piraten zijn aangehouden. Aan boord werden geen vissersspullen aangetroffen, wel meerdere telefoons, buitenboordmotoren en munitie.

Inbeslagname
De commandant van Hr. Ms. Johan de Witt, Kapitein-ter-zee Ben Bekkering kreeg van de staf van EU-missie Atalanta de opdracht alle bootjes in beslag te nemen. “De grotere whalers geven piraten de gelegenheid langere tijd en ver op zee te opereren”, aldus de commandant. In overleg met het Openbaar Ministerie worden de 11 vermoedelijke piraten vandaag teruggestuurd naar de wal.

Patrouille
De Johan de Witt heeft de afgelopen 3 weken een patrouille in de Indische Oceaan en de Golf van Aden uitgevoerd. Tijdens die patrouille heeft het schip voor de piratenkampen aan de Somalische oostkust geopereerd. Daarbij werden niet alleen 2 piratenboten onderschept, maar schrikte de aanwezigheid van het amfibisch transportschip de piraten ook af om nog naar zee te vertrekken. Later in de patrouille werden ook schepen door de Golf van Aden begeleidt, waaronder een schip van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Op 5 mei assisteerde het marineschip het Franse fregat Lafayette. Zij ontwapenden een piratengroep en de Johan de Witt nam de in beslag genomen whaler aan boord.

Op het helikopterdek van de Johan de Witt liggen inmiddels 6 piratenboten.
Provincie:
Tag(s):