donderdag, 18. maart 2010 - 19:12

Twaalf jaar celstraf voor moordpoging bij McDonald's

Den Bosch

Een 51-jarige Eindhovenaar is donderdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor twee pogingen tot moord bij een fastfood restaurant in Best en het bezit van een pistool en munitie.

Op de parkeerplaats bij McDonald’s in Best heeft op 2 februari 2009 een schietincident plaatsgevonden, waarbij diverse kogels zijn afgevuurd. De verdachte kwam de parkeerplaats oprijden, parkeerde de auto haaks voor het parkeervak waar een man zich bevond, stapte uit en schoot dertien keer. De rechtbank verwerpt het verweer van de verdachte dat hij uit noodweer zou hebben geschoten. De verdachte heeft doelbewust en met voorbedachten rade op en in de richting van de man geschoten. De rechtbank acht daarnaast voorwaardelijke opzet bewezen voor een andere man die zich bevond in of nabij de baan van de schoten.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de verdachte op een openbare parkeerplaats, waar het een komen en gaan van mensen is, dertien keer heeft geschoten. Daarbij is een man aan zijn arm gewond geraakt en is een kogel rakelings langs het hoofd van een andere man gegaan. De verdachte heeft met zijn handelen een negatieve bijdrage geleverd aan de in de samenleving heersende gevoelens van angst en onveiligheid. Dat geldt volgens de rechtbank in het bijzonder voor degenen die in en bij McDonald’s getuige zijn geweest van de schietpartij. De rechtbank heeft er ook rekening mee gehouden dat de verdachte eerder is veroordeeld voor bedreiging met geweld en het bezit van wapens en munitie.
Provincie:
Tag(s):