woensdag, 21. april 2010 - 13:59

Twee jaar cel voor dodelijke vuistslag op Rob Sitek

Amsterdam

De taxichauffeur die op 5 juli 2009 op het Leidseplein verantwoordelijk was voor het overlijden van R. Sitek is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

De rechtbank heeft vastgesteld dat het slachtoffer Sitek en verdachte ruzie hebben gekregen in de nacht van 5 juli 2009 bij de taxistandplaats op het Leidseplein.

‘Daarbij heeft Sitek zich beledigend en discriminerend uitgelaten tegenover verdachte. Verdachte heeft naar Sitek gespuugd. Sitek heeft verdachte toen geslagen en vervolgens heeft verdachte Sitek met een vuist tegen het hoofd gestompt. Sitek is daardoor ten val gekomen en is bewusteloos geraakt. Een paar uur daarna is Sitek overleden als gevolg van hersenletsel’, meldt de rechtbank.

Het hersenletsel is veroorzaakt door de klap en / of de val. Een andere oorzaak is volgens de deskundigen uitgesloten.

’Het gevolg van de mishandeling van Sitek is dramatisch, aangezien Sitek is overleden. Dit is schokkend voor de nabestaanden in de eerste plaats, maar ook voor de omstanders en de maatschappij. Verdachte had als taxichauffeur, een dienstverlenend beroep, het conflict op een andere manier moeten oplossen’, vindt de rechtbank.

Aangezien verdachte niet de opzet heeft gehad op de dood van Sitek is in deze zaak geen sprake van doodslag of moord, maar van zware mishandeling de dood tengevolge hebbende. Voor een dergelijke zware mishandeling worden lagere gevangenisstraffen opgelegd dan voor doodslag of moord.

'Bij de strafmaat weegt zwaar mee dat de dood van het slachtoffer het resultaat is van een noodlottige reeks van gebeurtenissen', aldus de rechtbank.
Provincie:
Tag(s):