vrijdag, 5. november 2010 - 19:43

Twee Jantjes stappen 66 km om 66ste verjaardag van de bevrijding te herdenken

Knokke-Heistenaar Jan Morbee kwam vorig jaar tijdens de Canadese Bevrijdingsmars op het idee om in 2010 naar aanleiding van de 66ste verjaardag van de bevrijding het traject Knokke-Hoofdplaat heen en weer af te leggen over een afstand van 66 km.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist was meteen bereid om deze stunt logistiek te ondersteunen en vaardigde daarom Jan De Groote met Maple-leaf standaard af om meervoudig Gouden Sporthart Jan Morbee moreel en protocollair te begeleiden tijdens zijn Canadese “route 66”.

In tegenstelling tot de 50-jarige Jan Morbee die dit jaar nog de 100 km lange Dodentocht in Bornem op zijn palmares heeft, beschikt de gemeentelijke communicatieambtenaar over bitter weinig wandelervaring. Het feit dat hij tijdens zijn midlife(crisis) louter op karakter de Zwintriathlon al meerdere keren tot een goed einde heeft gebracht, de hele Belgische kust in 1 ruk heeft afgeskeelerd, de marathon Kortrijk-Brugge heeft overleefd en de Mont Ventoux 2 keer op 1 dag heeft beklommen, doet echter vermoeden dat de 48-jarige Westkapellenaar ook dit keer tot op zijn tandvlees zal gaan om zijn sportieve missie succesvol af te ronden.

Beide Jantjes vertrekken op zaterdag 6 november stipt om middernacht op het Alfred Verweeplein ter hoogte van Dino’s. Met hun vaandel “66 km for 66 years liberation” en onder muzikale begeleiding van doedelzakspeler Frank Matthys van de Red Lion Pipeband stappen de 2 Knokke-Heistenaars via de Lippenslaan naar het oorlogsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein. Naast reflecterende fluo-hesjes beschikken de 2 wandelaars elk over een mijnwerkerslamp, geschonken door Foto Jones, om ook op de onverlichte wegen in Nederland in veilige omstandigheden hun traject af te leggen.

De gemeente Sluis verleent eveneens zijn medewerking aan dit grensoverschrijdende herdenkingsproject. Dankzij de bemiddeling van Josephine De Kreijger van de gemeente Sluis, team Communicatie en Kabinetszaken, worden de 2 Knokke-Heistenaars rond 7.00 uur in de morgen verwacht in “Het Klooster” (http://www.hetkloosterhoofdplaat.nl <http://www.hetkloosterhoofdplaat.nl> ), een uniek gastenverblijf in Hoofdplaat. Het gastvrije gezin Priester biedt hen in de voormalige nonnencellen een gratis ontbijt en douchefaciliteiten aan. Medewerkers van het Rode Kruis zijn stand-by om beide Jantjes een stevige massagebeurt te geven en de nodige medische zorgen toe te dienen.

33 km in militaire kilt
Na het verorberen van groene tagliattelli met kalkoen, sojascheuten en snijbonen, een naar verluidt wonderbaarlijk recept van keukenmagiër Jan De Groote, hijsen beide Jannemannen zich in een 66-jaar oude authentieke militaire retrokilt. De outfit werd uitgeleend door militaria-verzamelaar Freddy Jones van het For Freedom Museum in Ramskapelle, die er ook persoonlijk op zal toezien dat de geruite plooirokjes strikt volgens de protocollaire regels van de Glengarry Highlanders worden aangegespt.
Om 8.30 uur wonen de 2 Jans samen met het Canadese contingent de herdenkingsplechtigheid aan het monument in Hoofdplaat bij, waarna de ongetwijfeld moeizame terugtocht naar Knokke-Heist aanvangt. Het duo hoopt rond 16.30 uur het burgemeester Frans Desmidtplein te bereiken.

Gezocht: sherpa’s voor Canadese dodentocht
Sympathisanten die beide stadsgenoten een hart onder de riem (of kilt) willen stoppen, zijn altijd welkom om ’s nachts of overdag deze Canadese dodentocht gedeeltelijk mee te stappen. Vooral vrijwillige sherpa’s die de rugzak met voeding en reservekledij en de holster met Canadese vlag willen torsen, zouden de loodzware uitdaging van beide Jans aanzienlijk kunnen verlichten!
Voor meer info: communicatie@knokke-heist.be of 0032 477 654 391
Provincie:
Tag(s):