zaterdag, 17. april 2010 - 21:09

Twee mariniers omgekomen door bermbom in Uruzgan

Den Haag

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn zaterdag in Uruzgan 2 Nederlandse militairen gesneuveld.

Het gaat om de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders. Een 21-jarige marinier raakte gewond. Zijn toestand is stabiel. Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, maakte dit zaterdagvanavond bekend.

De twee gesneuvelden en de gewonde militair zijn leden van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers, gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Hun families zijn inmiddels geïnformeerd.

Operatie in Deh Reshan
De gesneuvelden en gewonde waren zaterdag onderweg in een Viking-rupsvoertuig toen de aanslag plaatsvond. Zij maakten deel uit van een eenheid die momenteel bezig is met een operatie in het westelijke Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt.

De operatie is bedoeld om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten en actief te speuren naar verborgen componenten voor geïmproviseerde explosieven (IED’s) en wapens. Het betreft een middelgrote operatie waaraan naast de mariniers ook Afghaanse eenheden van politie en leger en coalitiepartners deelnemen.

De operatie, die nog steeds gaande is, heeft er toe geleid dat momenteel de eerste stappen voor ontwikkeling kunnen worden gezet. Er is bijvoorbeeld met de lokale bevolking gesproken over oplossing van de waterproblematiek.

Missie vordert
De Commandant der Strijdkrachten wees er op dat, terwijl eenheden zich in Nederland voorbereiden op de terugtrekking, er in Uruzgan nog continu vooruitgang wordt geboekt. Van Uhm: “Het sneuvelen van deze 2 militairen herinnert ons echter op tragische wijze dat het werk in Uruzgan nog lang niet klaar is.”

Condoleanceregister
In het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op haar website heeft geopend, laten demissionair minister Eimert van Middelkoop, demissionair staatssecretaris Jack de Vries en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm weten diep getroffen, en in gedachten bij de nabestaanden te zijn. “Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.”

Met de dood van de twee mariniers komt het aantal Nederlandse gesneuvelden van de missie in Afghanistan op 23.
Provincie:
Tag(s):