woensdag, 24. november 2010 - 8:46

Tweede Kamer heeft het helemaal gehad met ProRail

Volgens de Telegraaf heeft de Tweede Kamer het na de brand van afgelopen vrijdag, die ontstond in een verkeersleidingspost, het helemaal gehad met ProRail.

Door de brand werd het spoorverkeer ernstig ontregeld en duizenden reizigers strandden. Dit was de druppel voor CU-Kamerlid Arie Slob. Hij diende een planin om spoorbedrijf ProRail op te heffen en de railbouw en de aansturing van treinen en wissels samen met Rijkswaterstaat, onder te brengen in een Rijksinfrabeheerder.
Slob hoopt dat zowel minister Schulz (Infrastructuur) als de Tweede Kamer zo meer invloed kunnen uitoefenen op het beheer van het spoor. VVD, PVV, SP, D66, GroenLinks, SGP en PvdD steunen het initiatief van Slob, of 'hebben ten minste zeer veel belangstelling'.

Volgens Slob is er vijf jaar geleden al gesproken over een back-upsysteem en is daarvoor veel geld ter beschikking gesteld, maar ondanks dat blijft het spoor kwetsbaar.

Slob zegt in de Telegraaf: "Er gaan jaarlijks voor miljarden naartoe. Maar de financiële stromen blijven voor ons ondoorgrondelijk. Terwijl we bij snelwegen precies weten waar knelpunten liggen, is het bij spoortrajecten niet duidelijk waar de meeste vertragingen plaatsvinden en of er ter plekke ook iets aan gebeurt."

VVD'er Aptroot is het helemaal met zijn CU-collega eens: "Er is sprake van een vertrouwenscrisis." Hij zegt ProRail niet meer serieus te nemen na de slechte voorbereidingen op de winter van 2009, de vele computerstoringen en de 'absurde' salariseisen van de directie.
Provincie:
Tag(s):