dinsdag, 10. augustus 2010 - 12:12

Tytsjerksteradiel geliefd bij burgemeesters

Tytsjerksteradiel

Vijf mensen die ervaring als burgemeester hebben, hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Tytsjerksteradiel. In totaal hebben achttien kandidaten zich gemeld. De PvdA is het ruimst vertegenwoordigd. Er dingen zeven vrouwen mee.

Van de dertien gegadigden die geen burgemeesters zijn geweest, hebben vijf ervaring als wethouder. Ook hebben zich sollicitanten bij Commissaris van de Koningin de heer John Jorritsma gemeld die gemeenteraads- of statenlid zijn geweest of geen politieke ervaring hebben.

De kandidaten komen behalve van de PvdA (6) van GroenLinks (3), CDA (2), FNP (2), VVD (2) en D66 (1). Twee geïnteresseerden hebben hun politieke achtergrond niet bekend gemaakt. Eén belangstellende woont in Zwitserland. De briefschrijvers zijn gemiddeld ruim 51 jaar oud.

De heer Jorritsma maakt de komende weken een selectie uit de sollicitanten. Die legt hij eind september voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Tytsjerksteradiel. De commissie nodigt deze gegadigden uit voor een gesprek. Vervolgens beveelt de commissie vertrouwelijk twee kandidaten aan bij de gemeenteraad. Die vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de nummer één van de aanbevelingslijst openbaar.

De verwachting is dat de Kroon vervolgens in januari de nieuwe burgemeester benoemt. De huidige burgemeester de heer Gerrit Jan Polderman (63, VVD) stopt op 1 januari volgend jaar. Hij maakt gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden.
Provincie:
Tag(s):