zondag, 7. november 2010 - 21:10

Uitgaans publiek bezorgd Drentse politie handenvol werk

Regio

In de nacht van zaterdag op zondag had de politie in Drenthe handen vol werk aan het voor iedereen leuk, gezellig en veilig houden van het uitgaan in de verschillende uitgaanscentra in de provincie. Individuen en groepen jongeren, bijna zonder uitzondering onder invloed van het gebruik van alcohol en mogelijk drugs, verziekten de boel voor anderen, zorgden voor overlast en onveiligheid en hadden er geen enkel moeite mee politieagenten die probeerden zaken te sussen voor de meest verschrikkelijke dingen uit te schelden.

Een groep van 10 tot 15 jongeren veroorzaakte in de nacht van zaterdag op zondag veel herrie en overlast in het centrum van Emmen. Schreeuwend en scheldend liepen ze door het centrum. Toen agenten hen daar op aanspraken werden ze door de hele groep uitgescholden en beledigd dor het uitschelden voor ‘kankerboeren, mietjes, vuile homo’s, enz.’. Toen dit door bleef gaan en de groep ondanks meerdere vorderingen van de politie niet wenste te vertrekken, greep de politie in. Met assistentie van meerdere agenten uit de provincie en een diensthond is de groep het centrum ‘uitgedreven’. Daarbij hebben enkele raddraaiers een tik met de wapenstok gekregen. Twee mannen van 21 en 25 jaar uit Emmen werden aangehouden voor het niet voldoen aan een vordering en het bedreigen en beledigen van agenten.

Op de Hoofdstraat werd een 20-jarige vrouw uit Dalen vanuit een groep jongeren uitgescholden voor ‘hoer’. Toen ze daar een opmerking over maakte werd ze zonder enige aanleiding in het gezicht geslagen. Agenten die dit zagen grepen direct in en hielden de 20-jarige geweldpleger uit Emmen aan. Het meisje raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar de huisartsenpost. Na behandeling kon ze weer naar huis. Ze deed aangifte van zware mishandeling.

In de vroege ochtend van zondag 7 november kreeg de politie een melding over een vechtpartij in de Heerestraat te Roden. De politie trof daar een groep van ongeveer 50 merendeels jongeren aan. Er was inderdaad sprake van een ruzie en de politie probeerde bemiddelend op te treden. De groep jongeren richtte zich toen tegen de politie. Hierbij werd met stenen naar de politie gegooid en werden beledigende teksten geroepen. Om een einde te maken aan de onrust in het centrum heeft de politie een aantal keren gevorderd dat de menigte zich moest verwijderen, met de toevoeging dat anders geweld zou worden gebruikt. Toen daar door de meesten geen gevolg had werd gegeven is de groep op grond van de Plaatselijke Verordening van de gemeente Noordenveld door de politie uiteengedreven. Daarbij kregen de Drentse politiemensen assistentie van de politie uit Leek en Groningen en de hondenbrigade. Bij deze charges zijn uiteindelijke zeven jongeren van 16 t/m 23 jaar uit Roden en een 21-jarige jongeman uit Tolbert die bleven weigeren uit het centrum te vertrekken aangehouden.Bemiddelingspogingen van agenten in ruzies tussen een aantal personen op de Markstraat in Meppel resulteerden in de nacht van zaterdag op zondag in de aanhouding van twee mannen van 17 en 22 jaar uit die plaats. Beiden bemoeiden zich met de politie en wilden niet vertrekken. Toen een agent de 17-jarige jongen wegduwde begon hij met de agent te vechten. Hierop is hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De 22-jarige man werd aangehouden nadat hem meermalen gesommeerd was weg te gaan waarop hij reagerende met het herhaaldelijk uitschelden van de vrouwelijke agenten voor ‘kankerhoeren en kutwijven’.

Ook op het Prinsenplein ging het mis. Een 24-jarige vrouw uit Meppel ging kompleet door het lint. Zij maakte een hoop herrie op straat en beledigde daarbij een aantal donkergekleurde mensen. Toen een agent (met getinte huidskleur) haar tot rust maande beledigde de vrouw deze agent door hem uit te schelden voor ‘vieze kut Marokkaan’. Hierop is de vrouw aangehouden voor belediging. Haar 19-jarige broer was het daar niet mee eens. Hij probeerde de aanhouding te voorkomen. Toen hem dat niet lukte ging ook hij helemaal door het lint en beledigde hierbij een vrouwelijke agent. Ook hij is hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Op de Grote Kerkstraat in Hoogeveen hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige jongeman uit die plaats aan. De jongen gooide fietsen omver en toen omstanders daar een opmerking over maakten, gaf hij twee 18-jarige jongens uit Hoogeveen een klap in het gezicht. Beide jongens deden aangifte.
Provincie:
Tag(s):